Forrás: NOL

NOL * Szilvássy József * 2007. október 24.

Cseh újnácik és más szélsőséges csoportok hivatalosan tilatkozó menettel kívánnak tüntetni Csehországnak az iraki háborúban való részvétele ellen. A tiltakozó menetet azonban november 10-ére, az úgynevezett kristályéjszaka évfordulójára időzítették, amikor a hitleri Német Birodalomban zsidóellenes pogrom zajlott.

Az útvonalat pedig a cseh főváros egykori zsidónegyedén, a Josefovon keresztül jelölték ki. A rendezvényt azonnal betiltotta a prágai főpolgármesteri hivatal, ám a végzés ellen az illetékesek fellebbeztek, s a városkerületi bíróság formai hibákra hivatkozva érvénytelenítette a határozatot.

Pavol Bém főpolgármester bejelentette, hogy fellebbeznek a verdikt ellen, s ha nem járnának sikerrel, akkor minden lehetséges törvényes eszközzel megakadályozzák a készülő súlyos provokációt. Václav Klausnak címzett levelében aggodalmának adott hangot a Simon Wiesenthal Központ is.

Lapunk érdeklődésére Petr Hájek elnöki szóvivő közölte: a cseh államfő már felkérte valamennyi felelős szervet, hogy akadályozzák meg a politikai és morális szempontból egyaránt elfogadhatatlan kezdeményezést, amely meggyalázná a nácizmus áldozatainak emlékét. – A kormányellenes tiltakozás csak ürügy, amellyel a szélsőségesek provokatív szándékukat leplezik és visszaélnek a szólás-és a gyülekezési szabadsággal – hangsúlyozta a szóvivő.

Csehországi és külföldi antifasiszták és civil szerveződések ellentüntetésre készülnek. – Ha a hatalom jogállami eszközökkel képtelen gátat vetni a szélsőségesek provokációjának, akkor csak az marad hátra, hogy a polgári aktivisták állítsák meg őket – nyilatkozta lapunknak Miroslav Poche, a csehországi ifjú szociáldemokraták szervezetének vezetője. (Pozsonyi tudósítónktól)

Comments are closed.