Forrás: Stop!

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szerint azért kell emlékezni és emlékeztetni az 1944 októberi nyilas hatalomátvételre, hogy tudjuk, mi az, aminek nem szabad újra esélyt adni. Az SZDSZ országgyűlési képviselője hétfőn este Léderer Andrással, az Új Generáció elnökével együtt tartott megemlékezést a Terror Háza előtt.

A liberális politikus a náci eszméket a máig fel nem robbant második világháborús lőszerekhez hasonlította, amelyek bármikor felrobbanhatnak. Gusztos Péter e veszéllyel párhuzamot vonva úgy vélte, „Magyarország vezető ellenzéki pártja” nem érti, hogy a jobboldali szélsőségekkel folytatott játék közös hazánk „szellemi épségét veszélyezteti”.

Léderer András, a mintegy 25-30 fős hallgatóság előtt azt hangoztatta, hogy a „demokraták nem kérnek többet a nácikból”.

Mint mondta, 1944 október 15-én „az országban végleg elszabadult az őrület”, amikor a nyilasok meg akarták semmisíteni a fővárosban maradt zsidóságot. Budapest néhány nap alatt valóságos pokollá változott, az emberek elvesztették morális tartásukat, és azok a kevesek, akik megpróbáltak ismeretleneket megmenteni, ugyancsak áldozatokká válhattak – idézte fel a 63 évvel korábbi tragikus napokat a politikus.

„Erkölcsi és valódi támogatást kell nyújtanunk, hogy soha többé ne térhessen vissza ez az idő Magyarországra” – hangoztatta. Közölte, ebben a „fiatal szabad demokratáknak” kell a legbátrabbnak lenniük.

Léderer András kritikával illette a rendőrség múlt évi őszi fellépését is. Mint fogalmazott, „nekünk, fiatal szabad demokratáknak kell szólnunk akkor, amikor egy politikai tüntetés békés résztvevőit azonosító nélküli rendőrök lövik szemen”.

Közölte, szólniuk kell akkor is, mikor „melegeket vernek össze az utcán”, amikor már az iskolában kirekesztik a cigányokat, amikor hitbéli meggyőződése miatt támadnak valakit, vagy amikor ugyanez történik határainkon túl. „Történjék akár a szomszédos Szlovákiában, mint a faji törvények szellemében született Benes-dekrétumok esetében, akár (…) a napfényes Kubában” – fűzte hozzá.

Nem kérünk semmilyen szélsőségből, sem az árpádsávos zászlók alatt fekete egyenruhában sétálókból, sem azokból, „akik egy dél-amerikai (…) gyilkos forradalmár arcképét tűzik hajtókájukra” – fogalmazott, utóbbival Che Guevara kultuszára utalva.

A jelenlévők a rendezvény végén egy, a Terror Háza előtt felállított táblára a toleranciával kapcsolatos gondolataikat írták fel, majd mécseseket gyújtottak az épület falánál.

Comments are closed.