Forrás: Stop!

Történetében először ülésezett Budapesten a Nemzetközi Mauthausen Bizottság szombaton a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban; Gyurcsány Ferenc levélben üdvözölte a résztvevőket – mondta a sajtótájékoztatón Szita Szabolcs, a szervezet főtitkára.

A kormányfő levelében kiemelte: „Magyarországon az elmúlt időszakban több olyan nyugtalanító és elszomorító esemény történt, ami rávilágít az emlékezés és az emlékeztetés fontosságára. (…) Bizonyos szavak és tanítások nem egyszerűen radikális politizáláshoz, hanem tömegmészárláshoz, a bűnök bűnéhez vezettek.” Gyurcsány Ferenc ígéretet tett arra, hogy a kormány minden alkotmányos eszközzel azon lesz, hogy ne erősödhessenek meg ezek az eszmék.

Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Mauthausen Bizottság alapítói egykori politikai foglyok, zsidók és homoszexuálisok voltak, akik túlélték a kényszermunka megpróbáltatásait. Ebbe a táborba került a polgári értelmiségen és az akkori demokratikus ellenzéken kívül többek között ifjabb Horthy Miklós, a kormányzó fia valamint Kállay Miklós miniszterelnök, aki kétszer is megtagadta Hitlernek a magyarországi zsidóság kiadását.

A nemzetközi szervezet évente kétszer, májusban, a tábor felszabadításának évfordulóján, és ősszel ülésezik, ez alkalommal Budapesten Szita Szabolcsot jelölték új elnöknek – tájékoztatott Albert Langanke, a mauthauseni múzeum vezetője, aki szerint ennek a bizottságnak a tevékenysége egyúttal az Európai Unió egyik megjelenési formája.

A múzeumigazgató közlése szerint minden évben kiemelik az áldozatok egy csoportját, és rájuk külön is emlékeznek, jövőre a mauthauseni egyházi mártírok kerülnek előtérbe. Beszélt arról is, hogy évente pedagógus-továbbképzéseknek adnak otthont, valamint tudományos igényű emlékkönyv kiadását is tervezik 2008-ban, amelyekben az egyéni sorsokat életrajzukon keresztül mutatják majd be. Szólt arról, hogy Simon Wiesenthal, a náci háborús bűnösöket felkutató szervezet alapítója is ennek a tábornak a túlélői közé tartozott.

A sajtóbeszélgetésen Kertész László nyugalmazott egyetemi tanár, a vészkorszak egyik Mauthausent is megjárt túlélője kifejtette: az osztrák kisvárosban Európa összes népét irtották, akik a nácizmusnak útjában voltak, ezért az emléküléseiken mindenféle diktatúra ellen fel kell emelniük a szavukat.

Comments are closed.