Forrás: Magyar Hírlap

Labdarúgás

Sorsdöntő mérkőzéseket is rendeznek ma az Európa-bajnokság selejtező csoportjaiban.

Egy válogatott már szombaton kiharcolhatja a jövő évi Eb-részvételt akár két csapatnak is: Németország önmagát és Csehországot is továbbjuttathatja. A Joachim Löw vezetésével parádés sorozatot (14 meccs, 12 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség) produkáló Nationalelf számára egy írországi döntetlen azt jelentené, hogy a rendező Svájc és Ausztria mellett a németek is várhatnák a decemberi Eb-sorsolást. Az írek számára sorsdöntő a Croke Parkban rendezett találkozó: a Zöldek hátránya három fordulóval a zárás előtt hat pont Csehországgal szemben. Mivel a csehek az egymás elleni eredmények tekintetében jobbak az íreknél, így egy német győzelem a szombaton pihenő Brückner-legények számára gyakorlatilag Eb-részvételt jelentene. A vendégeknél Miroslav Klose és Bernd Schneider bajlódik sérüléssel, Mario Gomez pihentetésére pedig a Bundesligában gyatrán szereplő Stuttgart edzője, Armin Veh kérte meg Joachim Löwöt, így szerephez juthat a Münchenben mostanában sokat bírált Lukas Podolski is a találkozón.

Óriási csata várható a Hampden Parkban is, ahol Skócia Ukrajnát fogadja. Az előző körben a két válogatott ellentétes utat járt be: az ukránok kikaptak otthon az olaszoktól, így gyakorlatilag búcsúztak, a skótok viszont Párizsban legyőzték Franciaországot, és a továbbjutás küszöbén állnak. A történelmi skót siker azonban kevesebbet ér, ha a Tartan Army nem győzi le ma Skóciát (majd szerdán Grúziát), mivel Alex McLeish csapata az utolsó meccsét Olaszország ellen játssza majd. Az ukránok viszont szomorúak: a listavezető skótok mögött nyolc pontos hátrányban lévő csapatukon már csak a csoda segíthet. Bár Oleg Blohin hivatalból még bizakodó („lemondok, ha nem jutunk ki az Eb-re”), Andrij Sevcsenko egy interjúban már arról beszélt, hogy szerinte a franciák és az olaszok lépnek tovább a csoportból, Skócia viszont kiesik. Az aranylabdás csatár egy másik ígéretének betartásával („a becsületünkért játszunk majd Glasgow-ban”) egyben a jóslata beteljesítéséért is sokat tehet.

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak a dánok is, akik Spanyolországot fogadják ma Aarhusban. A két csapat közti öt pontos különbség a skandinávok győzelmével kettőre csökkenne, ráadásul a dánoknak eggyel több meccsük van még hátra, így könnyen kiszámítható, hogy Spanyolország egy mai vereséggel akár el is bukhatja az Alpok-beli kirándulást (mivel a csoport élén álló svédek eddig roppant magabiztosak voltak). Luis Aragones kapitány ennek ellenére most sem hívta meg a keretbe az elmúlt hetekben ismét jó formát mutató Rault, ráadásul a sérült David Villára sem számíthat. A dánok egyébként már évtizedek óta szeretnének elszámolni a spanyolokkal: 1984-ben az Eb-elődöntőben (tizenegyesekkel), 1986-ban Butrague o varázslatának köszönhetően a vb-nyolcaddöntőben (1-5), 1988-ban megint az Eb-n (2-3) kaptak ki Spanyolországtól. Az ország ismét futball-lázban ég: a meccsre kiadott 21 ezer jegyet húsz perc alatt elkapkodták. Dánia a tavaly őszi koppenhágai balhé (egy pályára rohanó szurkoló megtámadta Fandel bírót a svédek elleni meccsen) miatt büntetésből játszik a kikötővárosban. A svédek elleni meccset akkor a vendégek kapták meg 3-0-val, Dánia továbbjutásáért pedig egy lyukas garast sem adtak volna a szurkolók. A dánok feltámadása és a spanyolok izlandi iksze után azonban a helyzet változott: a Spanyolországban focizó Tomasson (Villarreal) és Poulsen (Sevilla) optimista, az egykori Milan-csatár szerint például Dánia 2-1-es győzelmet szerez majd a találkozón.

Nagy csata zajlik az első két helyért a G csoportban Hollandia, Románia és Bulgária között. Az egymás elleni partik utolsó előtti felvonására Constantában kerül sor, ahol a románok a hollandokkal meccselnek majd. A döntetlen a hollandoknak mindenképpen megfelelne, mivel a három esélyes közül egyedül ők tudták legyőzni eddig egyik riválisukat (szeptemberben Hollandia-Bulgária 2-0), a trió többi egymás elleni találkozója döntetlennel zárult. A románok a győzelemmel szinte már hátradőlhetnének, egy döntetlen esetén viszont a bolgárok elleni idegenbeli meccsük akár végzetes is lehetne számukra. Erre azonban gondolni sem mernek Romániában: az olasz ligában futballozó legnagyobb sztárok (Chivu és Mutu) hetek óta arról beszélnek, hogy számukra most a válogatott sikere a legfontosabb. Hogy miért? Mert a román nemzeti tizenegy utoljára a 2000-s Európa-bajnokságon szerepelt (a negyeddöntőben Olaszország búcsúztatta Munteanuékat).

A mai program

A csoport: Azerbajdzsán-Portugália, Belgium-Finnország, Örményország-Szerbia, Lengyelország-Kazahsztán.

B csoport: Feröer-szigetek-Franciaország, Olaszország-Grúzia, Skócia-Ukrajna.

C csoport: Magyarország-Málta (Szusza Ferenc Stadion, 16.20 óra), Moldova-Törökország, Görögország-Bosznia-Hercegovina.

D csoport: Írország-Németország, Ciprus-Wales, Szlovákia-San Marino.

E csoport: Anglia-Észtország.

F csoport: Liechtenstein-Svédország, Dánia-Spanyolország, Izland-Lettország.

G csoport: Románia-Hollandia, Fehér-oroszország-Luxemburg, Szlovénia-Albánia.

Német pont- és gólgarancia

A zajló selejtezősorozatban kimagaslóan az esetleges írországi pontszerzésével már biztosan Európa-bajnoki résztvevő német válogatott teljesített a legjobban, az eddigi nyolc mérkőzésen 22 pontot és 31 gólt szerzett, ami a kvalifikációk örökrangsorában is előkelő helyet jelent a számára. Európa-bajnokságra eddig háromszor jutott ki hibátlan teljesítménnyel egy-egy csapat: Franciaország 1992-ben és 2004-ben 8-8, Csehország pedig 2000-ben 10 diadallal végzett csoportja első helyén. Mögöttük már most a Nationalelf következik, de egyelőre még csak holtversenyben.

A németek meccsenkénti átlagpontszáma 2,75, annyi, mint az 1980-as angol, a 2000-es svéd és a 2004-es cseh válogatotté, de ha a hátralévő négy mérkőzésükön is nyernek, 2,83-ra tornázzák fel az átlagukat.

A gólátlagoknál viszont már most tisztán második Németország. A nyolc meccsen 31-ig jutó csapat 3,88-as átlagánál csak a 2000-es Európa-bajnokságra 42 góllal kijutó Spanyolország mutatója (5,25) jobb. Ezen két csapaton kívül még Franciaország (2004, 3,63), Oroszország (1996, 3,4), Portugália (2000, 3,2), Anglia (1988, 3,13), Izrael (2000, 3,13) és Jugoszlávia (1992, 3) produkált hármasnál jobb gólátlagot.

KTN

Comments are closed.