Forrás: Népszava

Aki jó hírnévre tart igényt, az ilyen antiszemita beszédet nem mond – nyilatkozta lapunknak Róna Péter, az ELTE tanára, miután Semjén Zsolt közölte, bepereli Szakonyi Pétert. Újságíró kollégánk ugyanis antiszemitának minosítette a KDNP-elnök hétfoi parlamenti felszólalását. Róna egyetért a minosítéssel, vállalja, hogy a pártvezeto beperelje. Rajta kívül sokan állnának egy ilyen per elé.

Semjén Zsolt hétfon a parlamentben Fotó: Vajda József Semjén Zsolt nem keresztény és foleg nem demokrata – vélték többen. Akadt, aki arra figyelmeztette a KDNP vezetojét, „egyszer már fel kellene fognia, hogy a >>kedélyesnek« szánt (úri, polgári) zsidózás is antiszemita – és turhetetlen”. Más megjegyezte, meghökkento, elkeseríto és turhetetlen, hogy 2007-ben egy magyarországi parlamenti párt vezetoje ilyen eszközzel manipulálja a közvéleményt. Demokratikusan gondolkodó ember ezt nem engedheti meg magának.

Az esetleges pert vállalók antiszemita megnyilvánulásnak tartották Semjén beszédét, noha szerintük a képviselo álságosan, kódolva igyekezett fogalmazni. „Eddig tevékenységét némi deruvel figyeltem, s némiképpen elnézoleg is tekintettem rá, hiszen (baj)társaival karöltve elévülhetetlen érdemeket szerzett a jobboldal választási kudarca kivívásában. Most úgy gondolom, ideje lenne – ha nem máshol, hát egy perben – közvetlenül elmondani neki, rendben van, hogy a koalíció szekerét tolja, de azért nem kell emberfelettit nyújtani” – jegyezte meg egyik olvasónk. Van, aki szerint szégyellnie kell magát Semjénnek és vele együtt azoknak is, akik megnyilvánulását megtapsolták a törvényhozásban.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – amelynek tagjai között vannak az egykori holokauszt túléloi, zsidó üldözöttek is – elítéli Semjén Zsolt hétfoi beszédét. Keresztény-keresztyén tagjait pedig különösen megbotránkoztatta, hogy éppen a KDNP elnöke ütött meg gyulölködo hangot a testvéri szeretet hirdetése helyett a Magyar Parlamentben.

Eddig csatlakoztak a kezdeményezéshez: Balogh Ágnes, Balogh László, Beiner József, Bialkó László, Bibity Attila, Csík Rita, Egyházy István, Eva S. Balogh, dr. Faragó Péter országgyulési képviselo, Fekete György mentálpedagógus, Fogarasi Lászlóné, dr. Fülöp Zoltán, Gárdos Jánosné és Gárdos János, Gunszt Zsolt, Gyémánt Mariann, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, Horák Magda, Juhász Dénes, Juhász Anna, Kenyeres Miklós, Kertész Péter, Komondi Péter, Lorincz János, Lukács István, Mágó Károly, Margittai Péter, dr. Márton László, dr. Massányi Tibor, dr. Moldován András, Millei Ilona, Mozga István és András, id. Nagy József, Niedermüller Péter, Péter Tivadar, Petri Lukács Ádám, Pilusin István, Pintér Zoltán, Rázga Györgyné, Sán­dor Ká­roly, Schiller Zsolt, Si­pocz László/Bécs, Sz. Nagy Csaba, Szász István, Tárca János, Tóth Tibor, dr. Tótszöllosy Géza, Török Tamás, Turcsányi Gábor, Uzsoky Borbála, Varga Ferencné, Vermes András, Votisky László, Weszely Tiborné, Wiesmeyer Gábor, Winter Péter dr.

Népszava-összeállítás

„Jó itt magyarnak lenni”

„Szemét zsidó, meg fogsz dögleni! 18-án mind elégtek!” – üvöltötte a 2-es metróban egy talpig feketébe öltözött fiatalember. Egy vörös hajú kislánynak címezte mondatait, s miközben a lány a kocsi egyik végébol a másikba menekült, az utasok szemüket lesütve hallgattak. Csupán egy húszéves lány vette védelmébe a megfélemlített utast. Aztán a többiekhez fordulva kijelentette, „gratulálok maguknak, jó itt magyarnak lenni. Mindenkire büszke vagyok!” A fiatalember két megállón át üvöltözött, majd leszállt. A történetet a húszéves lány édesanyja mondta el lapunknak. És még azt is, gyereke hazatérve megfogadta, elmegy errol a Magyarországról.

KDNP: Scheiber Mária pereljen, ha akar

Ha Scheiber Máriának problémája van, akkor perelje be Semjén Zsoltot – közölte a lapunkban megjelent nyílt levél kapcsán a kereszténydemokrata párt szóvivoje Halász Zsuzsa szerint ez azért is hasznos lenne, mert akkor a magyar sajtó végre rákényszerülne Semjén beszédének elemzésére. Scheiber Sándor néhai forabbi lánya tegnapi lapunkban nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Semjént, aki hétfoi parlamenti felszólalásában olyan idézetet tulajdonított édesapjának, amely sem a professzor gondolataiban, sem szavaiban nem fordult elo.

One Response to “Elkeseríto beszédnek tartják”

  1. JOSKA BACSI

    SZOMORU es szegyenteljes hogy a metro utasai turtek hagytak
    aljas garazdalkodasat ennek a nyilas gazembernek es senki A kozonsegbol nem szolt ellene.