Forrás: Népszava

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök tegnap Jeruzsálemben találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel – aki a bé­ke­tár­gya­lá­so­kért felelős Szaeb Erekattal jött el a találkozóra. Az eredetileg Jerikóba tervezett találkozót biztonsági okokból helyezték át Jeruzsálembe.

Olmert ezúttal nem jött üres kézzel: bemutatta Abbásznak a szabadon bocsátandó 250 Fatah-fogoly listáját, és közölte, legkorábban pénteken kezdik meg elengedésüket. Az izraeli kormányfő megerősítette, hogy az izraeli hadsereg három hónapi próbaidőre beszüntette a hajtóvadászatot terrorista akciók végrehajtásával gyanúsított 180 Fatah-aktivista ellen. Abbász a maga részéről elmondta, hogy a legtöbbjük már átadta fegyverét a palesztin biztonsági erőknek, és kötelezettséget vállalt az Izrael elleni akciók beszüntetésére. Ugyanakkor Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök egy izraeli lapnak adott első interjújában hangsúlyozta, hogy a gesztusértékű lépések csak akkor lesznek eredményesek, ha egyúttal politikai tárgyalások is kezdődnek a palesztin állam megalakulásáról. Fajjád egyébként kinevezése óta több vezető izraeli politikussal találkozott, és palesztin források szerint a közeljövőben Olmert miniszterelnökkel is találkozni fog.

Az izraeli kormány gesztusértékű lépései ellenkezést váltottak ki mind az izraeli, mind a palesztin szélsőségesek részéről. A jobboldali Likud párt képviselői szerint veszélyezteti Izrael biztonságát, hogy „megkegyelmeztek” 180 fegyveres aktivistának; ugyanakkor a Hamász gázai szóvivője óvta a Fatah fegyvereseit, hogy „ne essenek Izrael kelepcéjébe”, és ne fogadják el a hajtóvadászat felajánlott beszüntetését.

A Hamász szóvivője élesen kikelt Tony Blairnek a „kvartett” (Egyesült Államok, Európai Unió, ENSZ, Oroszország) közel-keleti megbízottjává való kinevezése ellen is. A „kvartett” külügyminisztereinek portugáliai találkozója előtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kijelentette: a közel-keleti rendezés esélyei most jobbak, mint bármikor az elmúlt hét évben.

Még le sem tette a hivatali esküt, Simon Peresz új izraeli államelnök máris magára haragította a zsidó telepeseket és a jobboldali ellenzéket. „Sajnálom, hogy Pereszt választották meg. Nem is csatlakoztam a háromszoros éljenhez, miután letette az esküt”, mondta Arje Eldad, a „Nemzeti Egység” parlamenti csoport képviselője. Peresz azzal váltotta ki a jobboldali ellenzék haragját, hogy az AP-nek adott első elnöki interjújában kijelentette: „Izraelnek ki kell vonulnia a megszállt palesztin területekről. Erre köteleznek bennünket mind a politikai megfontolások, mind az erkölcsi elveink.” Az ünnepélyes eskütételen egyébként nem jelent meg Mose Kacav lemondott államelnök; a tíz arab képviselő közül csak egy volt jelen. Nem jött el a nyilvános szereplésektől mindig is idegenkedő Szonja Peresz, az elnök felesége sem.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Keretes cikkek

Washington 190 millió dolláros segélyt ajánl

George W. Bush amerikai elnök tegnapi beszédében 190 millió dolláros segélyt ajánlott fel az új palesztin kormánynak, egyszersmind bejelentette, hogy ősszel nagyszabású nemzetközi konferenciát rendeznek a közel-keleti békefolyamat felélesztésére. A konferencia házigazdája Condoleezza Rice külügyminiszter lesz, aki csütörtökön Lisszabonban tárgyal erről a nemzetközi közösség új főképviselőjével, Tony Blairrel. A közel-keleti kvartett tagjainak lisszaboni találkozóján megvitatják, milyen szerepet szánnak a nemrégiben leköszönt brit kormányfőnek. A Financial Times úgy tudja, Blair szélesebb körű felhatalmazást szeretne, mint amiről június 27-i kinevezésében eredetileg szó esett. A július 19-i találkozón részt vesz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, valamint az Európai Unió és Oroszország képviselője is. Blairnek irodát nyitnak Jeruzsálemben, havonta egy hetet tölt majd a Közel-Keleten.

Elekes Éva

Comments are closed.