Forrás: NOL

A túl szoros barátságot az izraeliekkel máris nehezményezik a palesztin területeken

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2007. július 17.

Olmert izraeli kormányfő gesztusokat tett Abbasz palesztin elnöknekKép: REUTERS – Amos Ben Gershom Újabb gesztusértékű intézkedésekre tett ígéretet Olmert izraeli kormányfő Abbasznak jeruzsálemi találkozójukon – ám lehet, hogy ezzel többet árt a palesztin elnöknek, mint használ. A palesztinok a végső státuszról tárgyalnának.

Kétszázötven palesztin fogoly szabadon bocsátását és a Fatah mozgalom 180 fegyverese elleni hajtóvadászat megszüntetését ígérte tegnap Ehud Olmert izraeli kormányfő Mahmud Abbasz palesztin elnöknek jeruzsálemi találkozójukon. Az izraeli vezetés reményei szerint a Ciszjordániát felügyelő palesztin hatóság elnökét ezekkel a gesztusokkal sikerül megerősíteni hatalmában, a Gázai övezetet irányító szélsőséges Hamasszal szemben.

A 250 fogoly kezéhez nem tapad vér – azaz főleg sikertelen terrorista akciókban vettek részt -, és nyolcvanöt százalékuk Fatah-tag. A többiek – Abbasz kérésére – a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) és a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) nevű szervezetek tagjai. Az összes jogi akadály elhárulása után Izrael pénteken kezdené meg a foglyok szabadon bocsátását. Az amnesztiát kapott 180 fegyveres közül (akik főleg a Fatah fegyveres szárnyához, az Al-Aksza Mártírok Brigádjához tartoznak) száz már letette a fegyvert, és nyilatkozatot írtak alá, melyben vállalták, hogy nem támadnak izraeliekre – közölték izraeli illetékesek. Izrael három hónap elteltével egyenként ellenőrzi az ajánlatban vállaltak teljesítését.

Izrael ahhoz is hozzájárult, hogy a Damaszkuszban élő radikális palesztin vezető, a Demokratikus Frontot irányító Nájef Havatme Ciszjordániába utazzon a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőségi ülésére. A DFLP a 70-es években véres merényleteket követett el, de a 90-es évek vége óta mérsékeltebb álláspontra helyezkedik.

Míg Izrael és a Nyugat Abbasz megerősödését várja az intézkedésektől, az izraeliekkel való túl szoros barátság az ellenkező hatást válthatja ki a palesztin területeken. Szami Abu Zuhri Hamasz-szóvivő szerint „szégyenletes”, hogy a palesztin elnök szóba áll az izraeli miniszterelnökkel, miközben a Hamasszal nem hajlandó tárgyalni.

Mahmud Abbasz és tanácsadói egyedül a végső státuszról, a palesztin államról szóló tárgyalások megindításában látnak reményt hatalmuk megszilárdulására. Szalam Fajjad palesztin miniszterelnök szerint csak a hosszú távú kérdések megoldása állíthatja vissza az emberek hitét a békefolyamatban. Szerinte a gesztusok értelmetlenek komoly tárgyalások nélkül – idézte a politikust a Haarec című izraeli napilap.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.