Forrás: HETEK

2006. november15-től az „arab világ CNN-jeként” is emlegetett al-Dzsazíra nemzetközi angol nyelvű nemzetközi hírcsatornája beindította adását.

Az új műholdas csatorna stábjában sztárokat is felvonultatva, a hét minden napján, eleinte a nap 12 órájában, majd pedig 24 órában közvetít műsorokat a világ több pontjáról.

A mintegy 50 milliós nézettségű arab nyelvű al-Dzsazíra vált a történelem legbefolyásosabb arab nyelvű kommunikációs médiumává. Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban az al-Dzsazírát az al-Kaida nem hivatalos kommunikációs eszközének tartják, amely a hírnevét a szeptember 11-ét követően készített Oszama bin Laden-interjúkkal, illetve al-Kaida-propagandaanyagok kizárólagos közvetítésével alapozta meg. A televíziós csatorna ennek ellenére fenntartja, hogy a kérdéses műsorokat azok hírértéke miatt sugározta, célja nem a terror szervezetek támogatása volt. Az anya televíziós csatornához hasonlóan, az al-Dzsazíra International is a katari királyi család tulajdonában áll. A „sziget” elnevezésű csatornát a nyugatra ellátogatott, és a média jelentősségével szembesülő quatar-i emír alapította.

Érdekes módon az arab al-Dzsazírával együtt dolgozó izraeli kormányhivatalnokoknak kevés okuk van a panaszra, sőt az izraeli Kormánysajtó Iroda vezetője, Daniel Seaman úgy nyilatkozott, hogy az al-Dzsazíra mindent megtesz a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében, még ha bizonyos mértékben egyoldalúan tudósít is, sőt álláspontja szerint a CNN- nél, és a BBC- nél is objektívebb Izraellel kapcsolatban.

A Külügyminisztérium arab nyelvű média szóvivője azonban jóval kritikusabb. Szerinte az al-Dzsazíra mindenért Izraelt hibáztatja az izraeli-arab konfliktusban, ő is elismeri azonban, hogy a televízió csatorna már nem annyira részrehajló, mint korábban.

Jellemző kép – a likvidált terrorista

is nyilatkozott a csatornánA sajtóelemző szerint az al-Dzsazíra International minden támogatást megkapott az Izraelben történő felálláshoz. Az al-Dzsazíra Izraelben tevékenykedő arab nyelvű munkatársainak azonban nincsenek kellemes tapasztalatai, mivel állítólag többeket letartóztattak közülük az izraeli védelmi erő emberei, egy al-Dzsazíra munkatársat pedig lábon lőttek, amikor Nabluszban filmezett a libanoni nyári háború idején.

Amerika még Izraelnél is keményen bánik az al-Dzsazírával. Az elmúlt évek során amerikai erők véletlenül lebombázták az al-Dzsazíra kabuli és bagdadi központját, az amerikaiak által támogatott iraki kormány pedig bezáratta a televíziós csatorna irodáját.

Az al-Dzsazíra azonban nem csak az Amerikai Egyesült Államokat, Izraelt és a nyugati országok nagy részét haragította magára, hanem számos arab kormányt is. Algériában például azért zárták be, mert Izrael párti módon számolt be az országban és Bahrainben elkövetett katonai vérengzésekről. A szaudi királyi család az al-Arabiya létrehozásával válaszolt az al-Dzsazíra kritikájára.

A szerkesztőségAz al-Dzsazíra az első olyan arab tv csatorna, amely tág teret enged a közel-keleti rezsimkritikának, bár a közel-keleti kormányok legjelentősebb bírálói az iszlám fundamentalisták, akik a demokrata reformereknél sokkal, de sokkal több adásidőt kapnak. Az al-Dzsazíra tulajdonképpen a demokratikus iszlámizmus a nyugati világ számára ismeretlen fogalmát testesíti meg.

Az állomás felfogása pánarab, pániszlám, a muzulmán világ közösségét szolgálja, és hajlamos Amerika és Izrael-ellenes álláspontot képviselni a tájékoztatás során. Lehetőséget ad ugyanakkor arra, hogy a liberális muzulmán demokraták, az amerikaiak és az izraeliek is megszólaljanak, amire eddig arab tévén nem volt példa. Szakértők szerint azonban bár nyíltan nem támogatja a terrorizmust, azzal, hogy Al Kaida videokat tesz kommentár nélkül közzé, megalapozza ezt a vádat.

Az angol nyelvű csatorna elindításával az al-Dzsazíra kifejezte a muzulmán világon túl terjeszkedő ambícióit. A nyugati média is szívesen használ fel majd angol nyelvű al-Dzsazíra anyagokat. Az elemzők szerint azonban annak ellenére, hogy a nyugati világot is elérni kívánó televízió csatorna kevésbé ellenséges a nyugattal szemben, az üzenet iszlámot támogató jellege változatlan marad.

A csatorna léte Izrael számára a kommunikációs háborút nagyban megnehezíti. Egy olyan angol nyelvű globális hírcsatornáról van szó, amelyik egy semleges, el nem kötelezett nézőközönségnek közvetít üzenetet, Izrael pedig ilyennel adóval nem rendelkezik.

Comments are closed.