Forrás: NOL

Mottónk: Mottónk: „A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot”

NOL * Lapzsemle * 2007. május 17.

Mai témáink: Michnik: a másik Lengyelország megvédi a szabadságot – Nem hagyják abba a tiszta pártkasszákért indított kampányt – Az NBH egyik aktív tisztje „érintett” az Egy-Másért Alapítvány ügyében – A felszabadulás nem „zsidó és cigány ügy” – Problémás marihuána-élvezők – Márciusi hahota

Michnik: a másik Lengyelország megvédi a szabadságot

„Ma Lengyelországban a Szolidaritás utáni korszakban feltűnt revansistákból, a posztkommunista korszak vidéki bajkeverőiből, a második világháború előtti soviniszták örököseiből, valamint idegengyűlölő és antiszemita csoportokból álló koalíció uralkodik” – írja Adam Michnik „A két Lengyelország” című cikkében, amit a friss HVG közölt magyar nyelven.

A Gazeta Wyborcza főszerkesztője szerint: „Minden forradalom  két szakaszból áll: az első a szabadságért folytatott küzdelem, a második pedig az, amikor már a hatalomért folyik a harc. Az első szakaszban az ember lelke szárnyal – ez az időszak a legjobbat hozza ki mindenkiből. A másodikban a legrosszabb emberi indulatok szabadulnak el: az irigység, az intrika, a mohóság, a gyanakvás és a bosszúvágy.”

„A lengyel forradalom veszteseinek az 1989-ben beköszöntött szabadság rendkívüli bizonytalanságot hozott” – állapítja meg Adam Michnik.

„A 2005-ös választások után a vesztesek pártjai kerültek hatalomra”, aki úgy gondolták, hogy céljaik eléréséhez egy nagy tisztogatás a legjobb eszköz.

Van azonban egy másik Lengyelország is, írja a Szolidaritás egykori vezetője. „Ez a másik, nyitott és toleráns, a II. János Pál, a Czeslaw Milosz és a földalatti mozgalomban velem harcoló és a börtönben velem sínylődő barátaim által megtestesített ország végül győzedelmeskedni fog. Hiszek abban, hogy a lengyelek ismét megvédik majd az emberi méltósághoz való jogukat”

Nem hagyják abba a tiszta pártkasszákért indított kampányt

A párt- és kampányfinanszírozás minden lényeges kérdésre kiterjedő reformjáért indított „Pártfinanszírozási stafétát” a Méltányosság Politikaelemző Központ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a Védegylet és a Nézőpont Intézet. A Népszava Online és  Gondola által is ismertetett nyilatkozatuk szerint:

– átláthatóvá kell tenni a pártok teljes kampánytevékenységét, úgy hogy a pártok minden, a kampánnyal kapcsolatos bevételüket és kiadásukat csak egy elkülönített kampányszámláról intézhetik, amelynek minden tranzakciója nyilvános.

Magánszemély vagy más szervezet nem fizethet a párt vagy jelölt számára hirdetést.

A kampányszámlákról fizetett hirdetések, ajándéktárgyak egyedi azonosítót kapnak, ami igazolja eredetüket.

A hirdetési cégek csak olyan hirdetéseket vehetnek át, amiket a kampányszámlákról fizetnek, és tarifáikat kötelesek előre nyilvánosságra hozni.

A demokráciának vannak költségei: a kampányok tisztulásához szükséges, hogy a pártok költségvetési támogatása növekedjék. A megnövelt támogatás olyan formái szükségesek, amelyek ösztönzik a pártok legális adománygyűjtését, illetve amelyek hozzájárulnak a kampánypénzek „kifehéredéséhez”. Ilyen forma a magánadományok után járó kiegészítő támogatás, illetve az utólagos költségtérítés. Olyan módon kell megállapítani a kampányköltés felső határát, hogy a limit tükrözze a hirdetési piac reális árait, betartható legyen, ugyanakkor ténylegesen segítse a költekezés ésszerű keretek között tartását. A kötelező felső limit mellett ezeket a célokat szolgálja a kereseti oldal korlátozása is, például a kampányidőszak lerövidítése vagy az elektronikus médiában érvényesített limitált időkeretek révén.

A kezdeményezők megfelelő közjogi és büntetőjogi szankciórendszert, és az Állami Számvevőszék pozíciójánk megerősítését is elnegedhetetlen feltételnek minősítik. is. A javaslatok megvalósulásra ma több a remény, mint korábban.

A nyilatkozatot Csizmadia Ervin (Méltányosság Politikaelemző Központ), Majtényi László (Eötvös Károly Közpolitikai Intézet), Schiffer András (Védegylet) és Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) írták alá.

A civil szervezetek közölték: folyamatosan jelezni kívánják, hogy a pártfinanszírozási reformot immáron nem lehet levenni a közélet napirendjéről. Ezért indították „Pártfinanszírozási staféta” című új mozgalmukat..

Az NBH egyik aktív tisztje „érintett” az Egy-Másért Alapítvány ügyében

Szilvásy György kancelláriaminiszter rendelt el a felügyelete alatt álló Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) az Egymásért Alapítvány körüli gyanús ügyletekkel kapcsolatban. A Népszava forrásai szerint az alapítvány kuratóriumában szerepet vállaló aktív tiszt pozícióvesztéssel, szélsőséges esetben „visszahívással” számolhat. Az érintett személynek osztályvezetőként abban az esetben is szerepe volt, amikor a Szilvásy György háza körül kutakodó Magyar Nemzet újságíróinál NBH-s nyomozók jelentek meg. Az illető a Népszava szerint egyelőre nincs felfüggesztve.

A Magyar Hírlap arról adott hírt, hogy leváltotta tisztségéből május 1-jével Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója azt a műveleti igazgatót, aki a Magyar Nemzet újságíróját otthonában felkereső titkosszolgák kiküldéséért volt felelős – értesült lapunk. Szakértők szerint a cégnél a Nemzetbiztonsági Iroda által az alapítvány ügyében folytatott vizsgálat bizalomvesztést jelez a főigazgatóval szemben.

Lapunk az Indexre hivatkozva közölte, hogy emelt hangú szóváltás kerekedett az Egymásért Egy-Másért Alapítvány miatt Orbán Viktor és Kövér László között a Fidesz-frakció elnökségi ülésén. Az Index értesülései szerint a feszültséget az váltotta ki, hogy a pártelnök vizsgálóbizottságot akart indítványozni a Fidesz nevében, a javaslat azonban nem kapott osztatlan támogatást. Kövér volt titkosszolgálati miniszterként azzal érvelt az indítvány ellen, hogy egy ilyen „csetepaté” komolyan veszélyeztetné a szolgálatok működését, az pedig nem éri meg, hogy a párt politikai előnyt kovácsoljon magának az ügyből.

A felszabadulás nem „zsidó és cigány ügy”

Bernáth László újságíró gondolatai a Népszavában Debreczeni József korábbi cikkéről, amely a május 9-i, megzavart Duna-parti megemlékezést kudarcnak minóősítette: „…teljesen egyetértek Debreczeni Józseffel, hogy kár volt ezt az egészet összekötni a holokauszttal, amikor néhány nappal korábban sikerült elfogadtatni minden párttal a Zéró tolerancia nyilatkozatot. (Éppen ezért talán a helyszín sem volt a legszerencsésebb.) Az a baj ezzel a párosítással, hogy teret ad annak a még a baloldalon is nagyon sokak által elfogadott nézetnek, hogy a fasizmus és a felette aratott győzelem igazán a zsidók és cigányok ügye. Jobboldalon – vagy legalábbis bizonyos körökben – tudatosan is terjesztik ezt a történelmietlen nézetet, és máig sem sikerült elérni, hogy a közgondolkodás tudomásul vegye: a fasizmus magyarellenes rendszer (is) volt. Nem „csak” (és ez a csak borzasztó) a több százezer magyar, történetesen zsidó vagy cigány állampolgár elleni merényletet jelentette, hanem tönkretették az országot. A Don mellé küldték meghalni magyar katonák tízezreit. (Érdekes idézetet találtam a közelmúltban egy jelentésben, amit az akkor még berlini nagykövet Sztójay írt Bárdossynak, miniszterelnökének 1941 elején. Ebben arról számol be, hogy mértékadó német politikai körökben nem kívánják Magyarország részvételét a Szovjetunió elleni háborúban.) Fokozato­san kifosztották az országot, és a kivitt áruért nem fizettek, viszont egy időben Németországban magasabbak voltak a fejadagok, mint nálunk a tőlünk elvitt élelmiszerekből. Teleki Pál búcsúlevelében egyenesen „becstelen”-nek nevezi a magyar, fasisztabarát politikát. Miközben már sokak számára ismertté lett, hogy a zsidók kiirtása után a szlávok és a magyarok rabszolgamunkára ítéltettek volna. Minden olyan törekvés tehát, amely a fasizmust Magyarországon csupán a holokauszttal azonosítja, segít egy káros, történelmietlen közgondolkodás fenntartásában.”

Problémás marihuána-élvezők

A kábítószerfüggésben szenvedő betegeket kezelő központokat tömörítő belga szervezet adatait ismerteti a euractiv.hu.

Dirk Vandevelde, a szervezet munkatársa szerint minden negyedik belga fiatal, aki drogproblémája miatt szakemberhez fordul, cannabis-függő. Hét éve még csak minden tizedik fiatal volt a marihuána rabja. A legnagyobb csoportot kitevő drogosok azok a 20-30 év közöttiek, akik nagyon fiatalon kezdtek el marihuánát szívni, s már évtizedesnek mondható a függőségük. Azért fordulnak kezelésért a központokhoz, mert szenvedélyük egyre több gondot okoz a párkapcsolatukban, a tanulásban vagy a munkában. Egy joint már rég nem pusztán élvezet számukra, hanem létszükséglet.

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy Belgiumban nem növekedett a cannabist élvező fiatalok száma. Viszont aggasztó, hogy egyre több fiatalnak származik gondja a marihuánafogyasztásból. Szakemberek szerint félrevezető az a közhiedelem, hogy a marihuána teljesen ártalmatlan. A drogfüggés mindenképpen káros – olvasható a euractiv.hu oldalon.

Márciusi hahota

Dési János írja a Népszavában: „Itt van például ez a Csoóri Sándor-féle Márciusi Charta – lehet rajta derülni, már akinek még maradt kedve az efféle mulatozáshoz. Végül is miért kellene éppen egy költőnek bölcsnek lennie. Életművének egy szép darabja, innen is gratulálunk hozzá. És határozottan visszautasítom például annak a kollégámnak az áskálódását, aki a faliújságra egy Csoóri- féle, Rákosit dicsőítő verset helyezett el. Az akkor volt, most meg most van.

Ám ami az igazán szép, olvasgatni azt a sok bölcs, megfontolt, hazáért ­aggódó magyarázatot, amely a Csoóri-féle aláíróktól származik. Például a volt moszkvai nagykövet és egykori KB- titkár abbéli véleményének ad hangot, hogy ma „embermilliók fortélyos kizsigerelése, ellehetetlenítése, manipulálása rondább dolog, mint a diktatúra”.”

Comments are closed.