Forrás: Stop!

Gyertyafénykeringő, rózsakirálynő… Időpont: 2007-01-20 22:02:12

A kezdetek kezdetén a beregszászi cserkészek szüreti bállal indították társas táncos összejöveteleiket, majd Mikulás-ünnepség váltotta azt, s ma már leginkább a farsangi időszak kezdetén báloznak.

Ez az az alkalom, amikor lezárják az elmúlt évet, s készülnek a következő hónapok kihívásaira, kiképzéseire, táboraira, az igazi munkára. Összejöveteleiket mindig is az Isten, haza, szeretet eszméjének hármas egysége jellemzi. Megpróbálják megőrizni azokat az értékeket, amelyeket rohanó és elanyagiasodó világunkban egyre kevesebben becsülnek.

Pedig mennyivel szebb és jobb lenne a világ, ha úgy élnénk, ahogy azt a cserkészek teszik. Ha figyelnénk a másikra, ha tisztelnénk embertársainkat, ha meghallgatnánk az idősebbek tanácsait, ha elfogadnánk a fiatalok újító szándékát, ha alázatosak lennénk, ha követnénk az isteni útmutatást, ha arra törekednénk, hogy szebbé tegyük mások – s ezáltal magunk – életét, ha… Mennyi ha… És nem kell sok ahhoz, hogy elmaradjon a ha. Csak egy kis jószándék és jóakarat, odafigyelés és testvéri szeretet.

Nos, az elmúlt szombaton rendezett cserkészbálon ismét arról győződtünk meg, hogy fiataljaink között sokan vannak, akik felismerték az igaz értékeket, s megpróbálnak aszerint élni. Hogy nem csupán az alkohol és a kábítószer hatására lehet felszabadultan mulatni. A beregszászi cserkészek még őrzik az emberi értékeket, a hagyományokat.

A bálra érkező hölgyek táncrendet kaptak, melyre feliratkozhattak az ifjak. A hagyományos báli táncok mellett persze mai zenére is ropták a fiatalok, de a legnagyobb sikert mindenképpen a társas táncok – skót-, görög-, zsidó- stb. körtáncok – aratták. Éjfélkor pedig gyertyafénykeringő tette igazán emlékezetessé a bált.

Az est folyamán a fiatalemberek rózsát (természetesen zsebükhöz mérten nem a méregdrága piaci élő rózsáról beszélünk, hanem saját készítésű textilrózsáról) vásároltak s tűztek a nekik tetsző leányzó ruhájára. A legtöbb rózsát kapott hölgy lett a rózsakirálynő (Egressi Marianna). És ő lett Rapcsejev Róbert bálkirály mellett a bálkirálynő is. Ami igazán szimpatikus: itt két nemzedék is együtt tudott mulatni úgy, hogy nem zavarta a fiatalokat a felnőttek jelenléte – sőt játékaikba (házaspárbaj) még őket is bevonták.

Bárdos Orsi és Bárdos Dávid egyébként igencsak sok ötletes játékba vonta be a résztvevőket. Kiss Júlia és Birta Zoltán pedig nagyszerű házigazdáknak bizonyultak: humoros, jókedvű műsorvezetésükkel nagyszerű hangulatot teremtettek. Nagy izgalommal követték a résztvevők a tombolát is, ahol a sok kedves, mulatságos ajándék mellett egy DVD-lejátszó is – Gogola Éva személyében – gazdára lelt. Farsang időszakában a maskurások sem maradhatnak el: a legkisebb cserkészek igencsak ötletes jelmezekben mutatkoztak be. A legnagyobb sikert Ilosvay Dániel (sérült harcos), illetve a varázsló-boszorka (Kepics Andrea) és a bohóc (Ilosvay Henrietta) aratta. Persze a szülőknek köszönhetően gazdag asztal is várta a bálra érkezőket, mert – ahogy köszöntőjében Bárdos István cserkészparancsnok is idézett – ki is volna olyan balga, üres hassal hogy dalolna…

Summa summarum: ilyen és hasonló rendezvényekkel ismertethetjük meg és őrizhetjük meg az igaz értékeket, így olthatunk be fiataljainkba egy csöppnyi emberséget, kultúrát, értéket…

Kovács Erzsébet/www.karpatinfo.net

Comments are closed.