Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 2.

Nincs izraeli-palesztin fogolycsere

Az izraeli kormány egyik tisztségviselője hétfőn cáfolta, hogy előrelépés történt volna az izraeli-palesztin fogolycseréről folyó tárgyalásokon, amint azt előző nap állította a palesztin kormányt vezető Hamasz mozgalom. Palesztin fegyveres csoportok korábban több mint ezer palesztin fogoly szabadon bocsátását követelték a júniusban Dél-Izraelből elrabolt Gilad Salit tizedes elengedése fejében. „A Hamasznak továbbra is eltúlzott követelései vannak, amelyek elfogadhatatlanok” – mondta a kormány egyik tisztségviselője, miután Ehud Olmert miniszterelnök biztonsági és hírszerzési tisztségviselőkkel konzultált az ügyről. (MTI)

A szomáliai kormányerők tovább nyomulnak

Bevették a szomáliai kormányerők Kismayo városát, az iszlamista milicisták utolsó fellegvárát. Ali Mohamed Gedi szomáliai miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a kormányerők – etióp katonai segítséggel – tovább folytatják a menekülő fegyveresek üldözését. A szomáliai kormányfő a korábbi hadijelentéseket megerősítve közölte, hogy Kismayo repülőterét és kikötőjét is teljes mértékben az átmeneti kormány csapatai ellenőrzik, csak kisebb, korlátozott mértékű katonai akciók vannak folyamatban a Mogadishutól 500 kilométerre, délre fekvő város körzetében. (MTI)

Elhunyt Ausztria belügyminisztere

Szilveszter napján váratlanul elhunyt Liese Prokop osztrák belügyminiszter. A 65 éves politikus asszony halálát aortaszakadás okozta – jelentette be röviddel vasárnap éjfél után az Osztrák Néppárt (ÖVP). Prokop 2004 decemberében lett a Wolfgang Schüssel kancellár vezette kormány tagja. Személyében először vezette nő az osztrák belügyminisztériumot. Személye azonban nem politikai, hanem mindenekelőtt sportpályafutásának köszönhetően volt népszerű Ausztriában. Az elhunyt belügyminiszter egykoron sikeres élsportolóként szerzett dicsőséget hazájának: 1968-ban ezüstérmet nyert ötpróbázóként a mexikói olimpián, 1969-ben pedig Európa-bajnok lett Athénban. (MTI)

Megjelent Az Elemző decemberi száma

A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó, magyar és angol nyelven is megjelenő negyedévi folyóirat, Az Elemző idei utolsó számában Aczél Endre azt vizsgálja, hogy a 2004-es csatlakozás óta az új EU-tagállamokban miért erősödtek meg a populista politikai irányzatok, tekinthető-e „válságövezetnek” Közép-Európa. A várható koszovói fejleményeket elemzi Radomir Licsina, míg Tito Favaretto azt kutatja, milyen érdekek szabják meg a balkáni olasz politikát. A két új EU-csatlakozó, Románia és Bulgária gazdasági állapotáról Balázs Péter, az uniós munkaerőpiacról és migrációról Heinz Frigyes, a kibővített Schengenről Lencsés Károly ír. A folyóirat közli Peter Rutland elemzését a fehérorosz helyzetről és Alekszander Boskov esettanulmányát Bulgáriáról. (Munkatársunktól)

Comments are closed.