Forrás: HETEK

“Kényes” helyzetbe hozta magát az Air Canada Jazz légitársaság. A gép egyik, New Yorkba tartó járatáról leszállítottak egy ortodox zsidót, aki csak csendben, ringatózva imádkozott. Egy kanadai zsidó szervezet érzékenységképzést adna a légikísérőknek.

Haszid zsidó mint veszélyforrásLeszállítottak egy ortodox zsidót egy Montrealból New York-ba tartó repülőről. A szemtanúk beszámolója szerint a “nyilvánvalóan hászid” férfi semmi veszélyesnek tűnőt sem csinált, csak a felszállás előtt imádkozott, írja a CBC kanadai közszolgálati tévécsatorna honlapja.

“Le volt takarva a feje és egy könyvből olvasott. Nem is imádkozott igazán hangosan, inkább csak előre-hátra dülöngélt” – mesélte a CBC-nek Yves Faguy, aki a szomszédos ülésben ült. Szerinte az imádkozó férfi senkit sem zavart, egy légikísérő mégis azzal zaklatta a mélyen vallásos férfit, hogy imája “idegesíti az utasokat”.

“A légikísérő ugyan fennhangon elismerte, hogy a férfi nem muzulmán, és sajnálkozott, de mégis megkérte, hogy hagyja el a fedélzetet” – nyilatkozta Faguy a CBC-nek. A hászidokat nehéz bármilyen más vallási csoporttal összetéveszteni, fekete kaftánjuk és kalapjuk, hosszú pajeszuk könnyen felismerhetővé teszik őket, ráadásul jellemzően kelet-európai származásúak.

A franciául és angolul sem beszélő férfit végül lekísérték a gépről. A járatot üzemeltető Air Canada Jazz légitásaság szóvivője “kényesnek” minősítette az esetet. “Nem volt választásunk, nem tudtunk szót érteni vele, ezért a belépőkapuhoz kellett kísérnünk, hogy tolmácsot hívhassunk” – nyilatkozta Manon Stewart.

A társaság szóvivője azt nem közölte, hogy a férfit eltiltották-e az imádságtól, de, mint mondta, már a következő járattal útnak indulhatott New York-ba.

A szeptember 1-én történt, a héten nyilvánosságra hozott eset nagy felháborodást okozott. A montreali zsidó szervezetek szerint ha a férfi valóban zavart valakit, akkor a légikísérőnek tájékoztatnia kellett volna róla, hogy csak imádkozik. Ronny Fine hászid rabbi pedig azzal érvelt, hogy maga is gyakran imádkozik a repülőkön, de legfeljebb érdeklődő pillantásokkal reagálnak utastársai. “Végül is, csak a székemben ülve imádkozok, nem veszem át a hatalmat a gép felett” – mondta.

A B nai Brith Canada nevű zsidó szervezet segítségét ajánlott a légitársaságnak, ingyenes érzékenységképzésben részesítenék légikísérőiket.

Index

One Response to “Leszállították az imádkozó zsidót”

  1. rebecca

    Már olyat is láttunk, hogy muslamok öltöztek zsidónak, ezért az EL AL a legjobban a vallásosakat kutatja át. Az utasok szóltak, hogy idegesek, hogy mit csinál “kendő” alatt az illető. Nem beszélte a nyelvet és nem tudta elmagyarázni. Aki nem ismeri a zsidó vallási szokásokat, az lehet, hogy megijed. A canadai légitársaság kosherolta magát 100-szor. Én megértem a mai állapotokban, hogy mindentől megijednek az emberek.
    Amikor én mentem Israelbe mindenki agyon kutattak, engem egy kézlegyintéssel továbbengedtek. Tudják pontosan, hogy kit kell jól átvizsgálni, hál’ Istennek.