Forrás: NOL

Merkel hivatalos felkérést vár a misszióhoz

Népszabadság * Inotai Edit * 2006. szeptember 7.

Visszaköltözés egy bejrúti lakásbaKép: REUTERS – Reinhard Krause

A német hadihajók már készenlétben állnak, de lehet, hogy mégsem kerül sor a németek részvételére a libanoni békefenntartó misszióban. Angela Merkel kancellár tegnap ugyan megértést kért kollégáitól, de egyre több német politikusból vált ki ellenállást a bejrúti kormány viselkedése. Berlin ragaszkodik hozzá, hogy a libanoni kormány írásban, hivatalosan kérje a németek részvételét az UNIFIL akcióban, de a felkérés – bár Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök hétfőn telefonon már biztosította róla Merkelt – egyre késik. Bejrút most újabb feltételekhez köti a nemzetközi csapatok behívását: egyrészt Izrael szüntesse meg a tengeri és légi blokádot, másrészt a német hadihajók ne jöjjenek hét tengeri mérföldnél közelebb a libanoni partokhoz. Izrael tegnap bejelentette: ma délutánig megszünteti a vízi és légi blokádot Libanon körül, és átadja a felügyeletet a nemzetközi erőknek. Izrael korábban ahhoz kötötte a blokád feloldását, hogy az ENSZ-csapatok akadályozzák meg a Hezbollah újbóli felfegyverzését. A libanoni külügyminiszter Fauzi Szallúh tegnap azzal fenyegetődzött, hogy akár erővel is megtöri az izraeli blokádot Libanon, ha Izrael az ENSZ-főtitkár által jelzett 48 órán belül nem vet annak véget.

A második feltétel viszont felbőszítette a németeket: részben az ő feladatuk lenne ugyanis a (tengeri) fegyvercsempészet megakadályozása. Gernot Erler külügyi államminiszter (SPD) tegnap már kimondottan élesen fogalmazott: a csapatküldéshez a németek szabnak feltételeket, amennyiben ezek nem teljesülnek, akkor az egésznek nincs értelme. Ha a fegyvercsempészek hajói a békefenntartók orra előtt vígan hajókázhatnak a libanoni felségvizeken, akkor az egész akció nem több látszattevékenységnél.

A legtöbb német szakértő ugyanakkor egyetért azzal, hogy Berlin nem maradhat ki a békefenntartó akcióból, még akkor sem, ha a tervek már most több sebből véreznek. Az akciónak egyrészt Izrael biztonságát, másrészt Libanon szuverenitását kellene erősíteni. Mindehhez háttérbe kellene szorítani (vagy erősebb ellenőrzés alá vonni) a kormányban ülő Hezbollah-minisztereket, akik több német szakértő szerint is csak arra várnak, hogy ismét felfegyverezhessék a milíciákat és újabb támadást indíthassanak Izrael ellen.

Felmerültek kételyek a német haditengerészet felkészültségét illetően is. A német kormány ezernyolcszáz katonát (főleg tengerészt) küldene a Közel-Keletre, akik a parlamenti döntést követően azonnal indulnának, de csak két-három hét múlva érnének állomáshelyükre. Katonai szakértők máris figyelmeztetnek, hogy a Bundeswehr (és a tengerészet) anyagi és technikai felszereltsége messze elmarad attól, ami a békefenntartó akcióban kívánatos. Ennek ellenére senki sem meri szóba hozni a katonai költségvetés növelését, bár azzal szinte mindenki tisztában van, hogy Németországra a jövőben egyre fontosabb (és költségesebb) nemzetközi feladatok várnak.

Németország mellett a következő országok tettek felajánlást az ENSZ libanoni békefenntartó missziójába:

(forrás: Reuters)

Olaszország – 3000 katona

Banglades – kb. 2000 (két dandár)

Franciaország – 2000

Spanyolország – 1200

Malajzia – kb. 1000 (egy dandár)

Nepál – egy dandár

Indonézia – egy dandár és egy század

Törökország – várhatóan 1000

Lengyelország – 500

Belgium – 400

Katar – 200-300

Finnország – 250

Dánia – legkevesebb két hajó

Norvégia – 100

Comments are closed.