Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. augusztus 30.

Negyvenkétmillió eurós támogatásról határozott az Európai Bizottság szerdán a libanoni újjáépítés segítésére – jelentette be az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének külügyi felelőse, Benita Ferrero-Waldner.

Brüsszel a libanoni kormány kérésének megfelelően egyebek között az infrastrukturális és környezetvédelmi célú helyreállítási munkálatokat, a belső biztonság fokozását, illetve a magánszektor bevonásával a gazdaság újraélesztését segíti. Ferrero-Waldnerék jelezték, hogy az EU a hosszú távú gazdasági és politikai reformokat is támogatni fogja, és ezt az elkötelezettséget is jelzi a most bejelentett segély. Az EU a csütörtöki stockholmi felajánlási konferencián is megerősíti a támogatást.

Ferrero-Walnder a döntést kommentálva emlékeztetett arra, hogy Libanon belső helyzetének sikeres helyreállásához a kulcs a független kormány tevékenységének és hatalmának biztosítása. Az uniós támogatás szerinte csak része annak a csomagnak, amelyben helyet kap az ENSZ Biztonsági Tanács e kérdésre vonatkozó, 1701-es határozatának végrehajtása, illetve a politikai stabilitás helyreállítása a libanoni nemzeti párbeszéd révén. A fizikai újjáépítés sikeréhez tartós békére van szükség – tette hozzá.

A most bejelentett összegből 10 millió euró az újjáépítés műszaki segítésére szolgál, 4 millió a törvényes rend és a biztonság javítására, 18 millió a magánszektor versenyképességének erősítésére, tízmillió pedig a kormány konkrét kéréseinek teljesítésére. Korábban az unió már 50 millió eurót jóváhagyott humanitárius segítségre, míg 11 millióval segítette több ezer nem EU-állampolgár kimenekítését is. Külön segítséget nyújt a libanoni partoknál egy izraeli támadást követően keletkezett olajszennyeződés megtisztítására.

Dél-Libanonban az izraeli hadsereg és a síita Hezbollah szervezet nyár közepén lezajlott öthetes háborújában 1350-en meghaltak, közülük mintegy 1200-an libanoniak. A konfliktust az említett ENSZ-határozat zárta le, de a fegyvernyugvás tartósságának biztosítása érdekében az ENSZ 15 ezer főnyi békefenntartót telepít a térségbe. (MTI)

One Response to “EU: negyvenkétmillió eurós újjáépítési segély Libanonnak”

  1. rebecca

    És miért nem adnak támogatást Israelnek is? Nem miattuk volt a háború? Én is itt élek Európában, helyettem ki döntött ekkora baromságot? Biztosan nem vagyok egyedül. Erre miért nem gyüjtenek aláírásokat a zsidó szervezetek?