Forrás: hirszerzo.hu

Hamis párhuzam a Mohamed-üggyel

Hírszerző információ 2006. augusztus 27. 17:55

A nyugati szólásszabadságot akarják tesztelni – ezzel az indoklással hirdetett karikatúrapályázatot Irán, amely szerint ha a holokauszt egyáltalán megtörtént, akkor csak azért, hogy azt Izrael később jól kihasználhassa. A magyar sajtóban a Hírszerzőn látható először néhány pályamű – amelyek legalább annyira nevetségesek, mint felháborítóak.

1/2. oldal » “Holokauszt sztori”

“Azért nyitottuk meg ezt a kiállítást, hogy felmérjük, hol húzódik a szólásszabadság határa a nyugatiaknál” – így indokolta az iráni karikaturisták szövetségének elnöke, Maszud Soszaj, miért nyitották meg közel két hete a holokauszttal kapcsolatos provokatív karikatúratárlatot, amelyet Teherán válasznak szánt az emlékezetes Mohamed-botrányra. Mint elmondta, “nyugaton azt írhatnak a prófétáról, amit akarnak, de ha valaki kételyeit hangoztatja a holokauszttal kapcsolatban, megbírságolják vagy börtönbe küldik”.

Az iráni karikaturista-szövetség és a teheráni Hamsahri című napilap, amely ily módon egyenlőségjelet tett egy prófétáról szóló, akár tiszteletlennek is nevezhető rajz, és hatmillió ember tudatos megsemmisítésének tagadása között, februárban hirdetett nemzetközi karikatúrapályázatot “Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?” címmel.

“Méltó válasz”

“Nemzetközi rajzverseny lesz ez a holokausztról” – mondta akkor Farid Mortazavi, a teheráni városháza által kiadott napilap egyik vezetője. Véleménye szerint a kezdeményezés “méltó válasz” azoknak az európai lapoknak, amelyek azt hangoztatják: a prófétát ábrázoló karikatúrákat a véleménynyilvánítás szabadsága nevében közölték. “A nyugati újságok a véleménynyilvánítási szabadság ürügyén adták közre ezeket a szentségtörő karikatúrákat. Lássuk, hogy akként tesznek-e, ahogy beszélnek, és holokausztrajzokat is leközölnek-e.”

Muszlim az izraeliek lágerében

Az Egyesült Államok, Izrael és több európai ország is jelentős “undorát” fejezte ki a pályázattal kapcsolatban. “Egyszerűen botrányos minden olyan kísérlet, amellyel a holokauszt jelentette borzalmakon próbálnak valamilyen módon gúnyolódni” – hangoztatta a washingtoni külügyi szóvivő. A párizsi polgármester külön levelet írt az iráni elnöknek, tiltakozva az ötlet ellen.

Dr. Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója is visszautasította az iráni provokációt, de szerinte a cél nemcsak a zsidók, hanem az egész nyugati társadalom megbotránkoztatása, alapértékeinek (így egy jövőbeni népirtás megakadályozásának) megkérdőjelezése. A zsidó szervezetek többsége elutasította, hogy Irán az uszító antiszemita gúnyrajzokkal trivializálja és megkérdőjelezze a holokausztot.

Pénz és arany a legjobbaknak

A pályázatra a világ 61 országából 1193 gúnyrajz érkezett, a legtöbb iráni, de van köztük hat amerikai is. Ezek közül választottak ki 204 rajzot, és azokat a palesztin kortárs művészet múzeumban állították ki egy hónapra. Teherán 12 ezer dollárt ad a győztesnek, s arannyal jutalmazza a 12 legjobbnak ítélt rajzolót – épp annyit tehát, ahány Mohamed-karikatúrát tavaly szeptemberben közölt a dán konzervatív Jyllands-Posten.

Mike Fluggenock értékes pályaműve

Az elmúlt napokban az interneten is megjelent néhány kiállított “műalkotás”, ezekből adunk ízelítőt (a Hírszerző, ahogy a Mohamed-karikatúrák esetében is, elvi alapon, a szólás- és kifejezési szabadság jegyében közli az ominózus rajzokat. A szerk.). A rajzok egyértelműen mutatják: a szándék és az eredmény is leginkább szánalmas.

Izrael L-betűje eltapossa a világot; a Szabadságszobor holokauszt-könyvet tart a kezében, és náci üdvözlésre lendíti másik karját; ortodox zsidók izraeli tankokká változnak a “holokauszt sztori” gyárban; “Palesztina” mint a zsidók náci koncentrációs lágere; zsidó kukacok jönnek ki a földgolyóbis-almából; nagyjából ez a nagy dérel-dúrral beharagozott kiállítás csapásiránya.

Az AP hírügynökségnek még márciusban nyilatkozott az egyik amerikai rajzoló, Mike Flugennock, akinek a cartoon-ja azt kérdezi: “Mit tanult Ariel Saron a holokausztból? Megalázást, elnyomást, brutalitást és gyilkosságot.” A rajz egy palesztin otthont legyaluló izraeli buldózert mutat, meg több brutális izraeli katonát, akik fegyert szegeznek palesztinokra. Flugennock szerint rajzai nem antiszemiták, hanem legitim politikai kritika, amellyel a palesztinokkal szembeni izraeli fellépést illeti. A pályázatra saját bevallása szerint azért jelentkezett, hogy megmutassa, vagy egy “másik Amerika”, amely nem fél az antiszemitizmus “reakciós” vádjától.

A nagy vihart kavart iráni kiállítás csak részben függ össze a tavalyi dán Mohamed-karikatúra-botránnyal. Ahmadinezsád elnök már előtte is többször, nyíltan kijelentette: a holokauszt egy “mítosz”, a nyugatiak “kitalálták a zsidók lemészárlásának mítoszát és ezt helyezték az Isten, a vallások és a próféták helyébe.”

Irán nem viccel

“Ha ezekben az országokban valaki tagadja az Istent, semmit nem mondanak neki, de ha valaki a zsidók mészárlását vonja kétségbe, a cionisták és a zsoldjukban álló kormányok azonnal kiabálni kezdenek” – jelentette ki Ahmadinedzsád tavaly decemberben, többezer ember előtt.

Ortodox zsidók izreaeli tankként végzik a “holokauszt sztori” művekben

“Ha azt mondják, igaz, hogy a második világháborúban hatmillió zsidót gyilkoltak meg és égettek el, miért a palesztinoknak és az iszlám világnak kell megfizetni ennek az árát? Miért kellett cionista-fasiszta államot alapítani?” – intézte kérdését a nyugati népekhez Ahmadinedzsád, megismételve korábbi javaslatát, hogy a Európában, az Egyesült Államokban vagy Kanadában, esetleg Alaszkában adjanak a zsidóknak egy kis földdarabot, ahol létrehozhatják új államukat.

Ezzel párhuzamosan Irán közölte azt is, hogy az idén nyáron “nemzetközi tudományos konferenciát” tartanak a holokausztról, ismert neonáci személyiségek részvételével, igaz, a futball világbajnokság miatt októberre halasztották a jeles eseményt. A konferencián górcső alá veszik az 1948-ban “mesterségesen létrehozott” Izraelnek, szerintük “az egész világra kiterjedő, és szinte valamennyi európai országot érintő állítását, hogy a második világháború valójában a zsidóság végleges kiirtása céljából történt.”

A Simon Wiesenthat Központ egyébként bejelentette, hogy egy munkatársuk is beküldött két karikatúrát a kiállításra, amelyek Ahmedinezsádot Hitlerként ábrázolták. Iránból visszaküldték a két rajzot. A karikatúra-kiállítás szeptember 14-ig látható Teheránban – válogatás a következő oldalon.

(Forrás: MTI, AP, Reuters, CNS. A leadkép nem a kiállítás része, hanem a kanadai német holokauszttagadó Ernst Zündel honlapjáról való)

Következő oldal»

1. “Holokauszt sztori”

2. Képtelen képek

Comments are closed.