Forrás: HETEK

A IX. Zsidó Nyári Fesztivál az egyik legrangosabb eseménysorozata a hazai kulturális, művészeti rendezvényeknek. Az immár Európában is jegyzett fesztiválon az idén is számos kitűnő izraeli, amerikai és hazai művész, illetve együttes szólaltatja meg a zsidó kultúra legjelesebb műveit. A műfajilag is változatos programokra több mint 120 ezer vendég várható a világ minden tájáról. A nagy érdeklődésre tekintettel a jegyértékesítés – a szokásosnál korábban – július közepén megkezdődött a Síp utcai Fesztiváljegyirodában.

A Zsidó Nyári Fesztivál immár kilencedik alkalommal nyílik meg augusztus végén Budapesten és több vidéki helyszínen. Az 1997-ben megszületett ötlet bebizonyította életrevalóságát, hiszen évről évre nagyobb közönséget vonz. Szerencsésnek bizonyult a nyárvégi időpont is, a ZSNYF mintegy záróakkordjává vált az idegenforgalmi szezonnak. A fesztivál az évek során túlnőtt a fővároson, rendezvényei ma már nemcsak Budapesten, hanem több vidéki helyszínen, sőt az országhatáron túl is zajlanak (Vác, Kiskunhalas, Nagykőrös és Karcag, valamint Szabadka).

A siker elsősorban annak köszönhető, hogy a ZSNYF filozófiája egyértelműen találkozott a közönség igényeivel. Bevált a szervezők elképzelése, hogy a közönség kedvencei, a zsidó kultúra legjellegzetesebb műfajai – elsősorban a kántor- és a klezmerzene – a fesztivál visszatérő programjai közé tartozik. A szervezők nem mindenáron kívánnak újítani, viszont egyre több olyan műfajkapcsolási igény jelentkezik, mint a klezmer- és a klasszikus zene, a klezmer- és a cigányzene, a klezmer- és a magyar népzene, az idén pedig a klezmer- és a jazzmuzsika társítása.

A Zsidó Nyári Fesztivál sikerének másik kulcsa a csodálatos Dohány utcai Zsinagóga, amely a kezdetektől állandó helyszíne az oda illő zenei bemutatóknak. Legyen magyar vagy külföldi művész, akinek egyszer megadatott a lehetőség koncertet adni a több mint háromezer főt befogadó zsinagógában, visszavágyik a különleges akusztikájú és atmoszférájú helyre. Ebben az évben a ZSNYF abban a szerencsés helyzetben van, hogy felavathatja a magyar zsidóság számára ugyancsak rendkívül értékes, közelmúltban visszakapott Rumbach utcai Zsinagógát, ahol nemcsak nyitó koncert, hanem egy különleges, bibliai történetekről szóló installáció is otthonra talált.

A Zsidó Nyári Fesztivál nyitó koncertje – hagyományosan a rendezvény kezdete előtti estén – augusztus 26-án Vivaldi: Juditha Triumphans című operájának koncertszerű előadása lesz a müncheni zsidó közösség zenekarának közreműködésével. Judith szerepében Stanislava Stoytcheva-Piperova szoprán énekesnőt, a müncheni operaház szólóénekesét hallhatja a közönség.

A fesztivál hagyományos programját jelentik a zsidó könyv- és filmnapok, valamint a különböző képzőművészeti kiállítások. Az idén először a legnevesebb budapesti és a vidéki éttermek is csatlakoztak a fesztiválhoz, étlapjaikon tradicionális magyar-zsidó ételeket kínálnak, s helyenként klezmerzene is szórakoztatja a vendégeket.

Augusztus 27-én este a Dohány utcai Zsinagógában Israel Rand és Simon Cohen izraeli, valamint Fekete László és Tóth Emil magyar kántorok adnak koncertet népszerű liturgiai énekekből és jiddis dalokból. A négy kitűnő kántor előadásához a húsztagú Jeruzsálemi Kántorkórus nyújt méltó keretet.A fesztivál egyik különlegessége a Pártos Ödön-emlékkoncert augusztus 28-án a Dohány utcai Zsinagógában. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart Héja Domokos vezényli, közreműködik Bársony Péter brácsaművész.

Visszatérő vendége a fesztiválnak Szenthelyi Miklós hegedűművész és a Magyar Virtuózok Kamarazenekara, koncertjük augusztus 28-án lesz az immár ugyancsak hagyományos helyszínnek számító Uránia filmszínházban. Az Uránia mozi a fesztivál idejére szinte színházzá változik, hiszen csaknem minden este egy-egy nagyszerű produkciónak ad otthont. Itt mutatják be augusztus 27-én a Shabbathsong és a Pro-Ma Future társulat előadásában – Eszter könyvét megzenésítve – a Láthatatlan kéz című zenés játékot. Augusztus 29-én La Serena címmel latin dramatikus koncertet tart Horgas Eszter, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György, Kovács Adél színművész közreműködésével. Augusztus 31-én a Szomorú vasárnap című előadást a veszprémi Pannon Várszínház, szeptember 2-án a Lola Blau című drámát Maia Morgenstern előadásában láthatják az érdeklődők. Majd záróakkordként a kifejezetten a fesztiválra létrehozott formáció – Gerendás Péter, Bíró Eszter, Somló Tamás és László Boldizsár, valamint a Cotton Club Band – Havanna Gila címmel a kubai Buena Vista Social Club stílusában ad izgalmas, klezmerzenei műsort.

Hanuka ünnepi kellékekIgazi zenei csemegének ígérkezik a Dohány utcai Zsinagógában augusztus 29-én este Vadim Gluzman fiatal izraeli hegedűművész fellépése a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. A világot bejárt fiatal művész – Isaac Stern tanítványa és méltó követője – az idei fesztivál díszvendége. Mendelssohn hegedűversenyeinek megszólaltatása egy valódi Stradivariuson alighanem a fesztivál egyik fénypontja lesz.

A Budapest Klezmer Band, valamint Roby Lakatos és zenekara közös estje várhatóan szintén nagy érdeklődésre számíthat augusztus 30-án a Dohány utcai Zsinagógában. A Budapest Klezmer Band a fesztivál keretében is bemutatja a nagysikerű Menyasszonytánc című klezmermusicaljét két előadásban az Operettszínházban szeptember 3-án.

Ugyancsak a Dohány utcai Zsinagógában ígér feledhetetlen estét – az operák koncertszerű előadásának sorozatában – a Sámson és Delila francia nyelvű, háromfelvonásos feldolgozása a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Filharmonikus Énekkar közreműködésével, Győriványi-Ráth György vezényletével; a főszerepekben Bándi János és Wiedemann Bernadett, Fokanov Anatolij, Bretz Gábor.

A crossover jegyében mutatkozik be Bedy Ferenc zongoraművész a TEMI Fővárosi Művelődési Házban. Programján klasszikus és saját művek szerepelnek. A közönség a koncertet quadrohangzásban élvezheti.

Új helyszínen, a gyönyörűen felújított Corinthia Grand Hotel Royal koncerttermében mutatja be Horváth Mária és Szokolay Balázs Géniuszok éve című ünnepi dalestjét, azoknak a zeneszerzőknek műveit szólaltatva meg, akiknek jubileumát ünnepeljük az idén: Mozart, Bartók, Sosztakovics és Kurtág György darabjai lesznek hallhatók.

Biztos sikerre számíthat a Zeneakadémián augusztus 28-án este a Fellegini KlezmerGipsy-koncert Harry Timmermann klarinétművész Harry s Freilach együttesének fellépésével.

A IX. Zsidó Nyári Fesztivál operagálával zárul a Dohány utcai Zsinagógában, Lukács Gyöngyi és vendégei – González Mónika, Balatoni Éva, Bándi János és Kálmándi Mihály – világhírű operarészleteket adnak elő.

A Zsidó Nyári Fesztivál az idén 64 millió forintból gazdálkodik. Megrendezéséhez támogatást nyújtott: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros VII. Kerület Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Turizmus Rt., Bank Hapoalim, OTP Budapest Régió, QBE Atlasz Biztosító, Plaza Centers.

Comments are closed.