Forrás: NOL

Abbasz elnök elítélte a tűzszünetsértést, mérsékletre szólított fel

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. június 26.

Palesztin fegyveresek három csoportja a tűzszüneti megállapodást megsértve egy alagúton át a Gázai övezetben megtámadott egy izraeli határőrposztot Kerem Salom térségében, az izraeli-egyiptomi határnál. Két izraeli katona meghalt, egyet a támadók elraboltak. A Hamasz, amelynek fegyveresei is benne voltak a rohamcsapatban, két harcosa elvesztéséről számolt be. A támadásért, a Népi Ellenállási Bizottságok, a kormányon lévő Hamasszal együttműködő egyik csoport és egy alig ismert szervezet, az Iszlám Hadserege vállalt felelősséget.

A palesztinok a Gázai övezet felől – feltehetően hosszú idő alatt – a határt alkotó drótkerítés alatt kiástak egy 300 méteres alagutat, amelyen keresztül megközelítették az izraeli határőrposztot. Az osztag az alagúton átkúszva három részre oszlott. Egy csoport egy izraeli harckocsit, egy másik egy páncélozott járművet, míg a harmadik csoport magát a megfigyelőposztot vette tűz alá. Amikor az orosz gyártmányú páncéltörő rakétagránátok becsapódtak, a harckocsi négyfős személyzetéből ketten életüket vesztették, egy ember megsebesült, a negyediket a támadók – sebesülten – magukkal hurcolták.

A megfigyelőposzt ellen támadó két palesztint a katonák lelőtték. Az izraeli fegyverek golyói működésbe hozták az egyik palesztin testén elhelyezett robbanószerkezetet (talán öngyilkos övbombát) és a robbanás három izraelit megsebesített. A hajnali öt órakor végrehajtott támadás életben maradt végrehajtói a határ drótkerítésén rést robbantva visszavonultak a Gázai övezetbe.

Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a támadást, mert megsérti a fegyverszünetet, amelyben különböző palesztin frakciók megállapodtak. Abbasz, megtorlástól tartva, követelte az elhurcolt izraeli katona szabadon engedését. Egyúttal felhívta a nemzetközi közvéleményt, hogy tartsa vissza Izraelt egy tervezett nagy offenzívától. Ehud Olmert izraeli kormányfő előzőleg Abbaszt és a radikális Hamasz mozgalom kormányát tette felelőssé a vasárnapi támadásért.

Dan Haluc izraeli vezérkari főnök tudomása szerint az elrabolt katona még életben van. A támadást végrehajtó egyik palesztin szervezet megerősítette, hogy a támadáskor a tankban lévő 19 éves izraeli Gilad Salit gyomorsérüléseket szenvedett, de állapota stabil. A Hamasz-kormány felszólította az izraeli katona elrablóit, hogy ne bántsák foglyukat.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter Kofi Annan ENSZ-főtitkárt és Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert kérte, járjon közbe a sebesült izraeli katona szabadon bocsátásáért. Az izraeli diplomácia vezetője az EU-elnökség külügyekért felelős tagjával és a spanyol külügyminiszterrel is beszélt.

Comments are closed.