Forrás: Stop!

Miből adódik a muszlim-nyugati ellentét? Időpont: 2006-06-25 15:15:59

Mélységesen különbözik az a mód, ahogy a nem muszlim vallású nyugatiak és a muzulmánok ítélik meg a világban történő eseményeket, a két oldal pedig kölcsönösen egyre erőszakosabbnak és intoleránsabbnak találja egymást – derül ki egy friss felmérésből.

A Pew által készített attitűdvizsgálat 14 000 alany bevonásával készült, a világ 13 országából. A készítők szerint a kutatás legmeglepőbb tényfeltárása az volt, hogy az USA-val szoros kapcsolatokat ápoló egyiptomi, törökországi, jordániai és indonéziai muzulmánok többsége kételkedik abban, hogy muzulmánok követték volna el a 2001. szeptember 11-i merényletet.

Terrortámadás Londonban, tüntetések Franciaországban, karikatúrabotrány Mohamed próféta miatt, feszült iraki helyzet – íme az utóbbi 12 hónap főbb eseményei, amelyekből a tanulmány szerint az tükröződik: a nyugati és a muzulmán világ kapcsolata egyre rosszabb. Mindemellett, a felmérésben résztvevő muzulmánok – köztük az igen népes nagy-britanniai, spanyolországi és franciaországi muzulmán lakosság úgy gondolja, hogy a rossz kapcsolatokért a nyugatiak felelősek, míg a nyugatiak a muzulmánokat okolják ugyanezért.

Az ázsiai és közel-keleti muzulmánok a nyugatiakat önzőnek és erkölcstelennek találják, míg a nyugatiak elsősorban fanatizmusuk miatt nem kedvelik a muszlimokat – írja a politikaforum.hu.

A felmérésnek azonban voltak meglepő oldalai is: Jordániában az ötven ember halálát okozó novemberi merénylet után drasztikusan csökkent a terrorizmus támogatottsága. A franciák kétharmada nyilatkozta, hogy általában kedveli a muzulmánokat, és még nagyobb arányban vallották az ottani muzulmánok, hogy szimpatikusnak találják a keresztényeket és a zsidókat is.

A Pew, amely idén először vont be a kutatásba európai muszlimokat is. Megállapította, hogy az ő nézeteik „jelenthetik a hidat” a vélemények szakadéka felett.

Stop!

Comments are closed.