Forrás: NOL

Összecsaptak Gázában a Hamasz- és a Fatah-mozgalmak aktivistái

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 24.

Palesztin rendőrök hurcolnak el egy Fatah-fegyverest a gázai egészségügyi minisztérium épületéből Kép: REUTERS – Mohammed Salem Az érthető, hogy Amerika és Izrael üldöz minket, de hogyan lehetséges, hogy saját fiaink szövetkezzenek ellenünk? – Khaled Masal Hamasz-vezér szavaira több ezren állva tapsolva a Hamasz-gyűlésen Damaszkuszban. Mahmud Zahar, a Hamasz-kormány külügyminisztere helyeslően bólintott a vádak elhangzásakor. Ám úgy tűnik, ez a kijelentés szakította el az utolsó cérnaszálat az amúgy is összefércelt Hamasz- Fatah viszonyban.

A palesztin kormány elleni összeesküvés vádja ugyanis Mahmud Abbasz elnöknek szólt. A hír hallatán dühös Fatah-támogatók lepték el Gáza város főterét, bocsánatkérést követelve. Az indulatok több városban is összecsapássá fajultak. A gázai Al-Azhar Egyetem Fatah-párti egyetemistái kövekkel dobálták a szomszédos (Hamasz által támogatott) Iszlám Egyetem hallgatóit, amit azok is kőzáporral viszonoztak, húszan megsérültek. Maga a Hamasz-kormány is zavartan reagált a kijelentésre, a miniszterelnök-helyettes közleményben határolódott el a kabinet nevében a Szíriában élő Hamasz-vezér szavaitól.

A Fatah képviselői hisztérikusnak titulálták Masalt, és Abbasz is polgárháború szításával vádolta a vezetőt. Pedig sokak szerint a palesztin elnök öntött olajat a tűzre azzal, hogy a napokban érvénytelenítette a Hamasz-kormány döntését egy új palesztin biztonsági erő létrehozásáról. A Hamasz-önkéntesekből álló fegyveres alakulatot a Izrael által üldözött, Dzsamal Abu Szamhadana irányította volna. Az új kormány a döntéssel az egyik legkényesebb ügyhöz nyúlt: a választások óta levegőben lógott a Fatah-tagból álló biztonsági erők sorsa. Bár az új vezetés azt ígérte, nem oszlatja fel az alakulatot, várható volt, hogy előbb-utóbb létrehozza saját biztonsági szervét. Abbasz alkotmányellenesnek ítélte a döntést. Masal szerint az elnök párhuzamos, árnykormányt irányít és elvonja a törvényesen megválasztott kabinet hatásköreit.

Tény, hogy Abbasz visszasorolta saját döntési körébe a legtöbb, egykor Jasszer Arafattól elvont ügyet: az átkelők és a határok felügyeletét, a biztonsági szervek irányítását, még az állami média igazgatását is. A két mozgalom között növelte a feszültséget a múlt heti tel-avivi robbantás, melyet Abbasz aljasnak nevezett. Masal ezt is felrótta a palesztin elnöknek. A hét végi gázai indulatokat látva azonban a Fatah- és a Hamasz-vezetők úgy döntöttek, hogy közös bizottságot hoznak létre a problémák megoldására.

A megegyezés ellenére folytatódtak az összecsapások a Gázai övezetben. Vasárnap a Fatah katonai szárnya megrohamozta az egészségügyi minisztériumot, mire a Hamasz emberei tüzet nyitottak a fegyveresekre. Négyen megsebesültek. – A vérontás értelmetlen, a szavaimat félremagyarázták. Inkább az összefogásra kellene koncentrálni – reagált a történtekre a Hamasz szíriai vezetője.

Damaszkusz, 2006. április

Comments are closed.