Forrás: HVG

Nem rendeztük közös téma köré kulturális ajánlónkat, mert nem is igen lehet. Vegyes kínálat, néhány igazi különlegességgel. Budapesten játszik a Klezmatics a Muzsikással. Frenák Pál társulata felújítja egyik kultuszelőadását. A hét végégig még látható a roma holokausztnak emléket állító tárlat. Ritkaságok egy magán műgyűjteményből. Programajánló a hvg.hu-tól!

Újra hódít

Casanova

A Casanova-mítosz újra és újra feléled, pedig már azt hittük, Fellini egyszer s mindenkorra helyre tette a nőcsábászt. De hát úgy látszik, hogy le lehet húzni egy újabb réteg bőrt erről a sztoriról is, vagy fogalmazzunk finomabban: van még etrepe az interpretációknak! Hiszen Casanova nem hagyja nyugodni a képzeletünket. Nyugi: valószínűleg most is elnyeri választottja kegyeit, még ha kicsit jobban meg kell is erőltetnie magát, mint korábban. Hiszen ma már nem lehet akármivel elkápráztatni a nagyérdeműt.

Az új változat mi egyébből indulhatna ki, mint hogy ő világ legnagyobb csábítója. Vérbeli szélhámos. Az átváltozás és a humor nagymestere. Azt beszélik, nincs nő a világon, aki ellen tudna állni a sármjának. Legalábbis így volt ez mostanáig. A legendás Casanova életében először megoldhatatlannak tűnő feladattal találja magát szembe, amikor útjába kerül a szépséges Francesca, aki teljesen váratlan dolgot tesz: visszautasítja őt. Összeesküvések és fondorlatos cselszövések egész sorozata szükséges ahhoz, hogy közelebb tudjon kerülni szerelméhez. Azt azonban nem sejti, hogy élete legveszélyesebb játszmája ez: nem csak hírnevét és életét teszi kockára, de az egyetlen esélyét is, hogy elnyerje az igaz szerelmet.

Színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 108 perc, 2005

Rendezte: Lasse Hallström

Főszereplők: Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin

Közös történetünk

Mit csinálnak a cigánygyerekek? (film)

Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában (kiállítás)

Az OSA Archívum roma dokumentumfilm-sorozat vetítése keretében vászonra kerülő alkotás olyan kérdésekkel foglalkozik, mint hogy járnak-e iskolába a cigánygyerekek, hol és hogyan élnek, milyenek a kilátásaik, hol tudnak elhelyezkedni el 1971-ben?

Hosszú évek szociológiai adatgyűjtésén, többek között Solt Ottilia és Kemény István kutatásain alapul ez a klasszikus szociológiai témájú film. A vetítés után beszélgetés Kemény István és F. Havas Gábor szociológussal, melynek témája: a cigányok a népi demokráciában és a harmadik köztársaságban. A beszélgetést Zádori Zsolt újságíró, a hvg.hu munkatársa vezeti vezeti.

A roma dokumentumfilmek vetítés-sorozata a Centrális Galéria roma-holokauszt kiállításához kapcsolódik. A 72 méter hosszú, mintegy 150 négyzetméternyi területet elfoglaló kiállítás nemcsak vizualitásával, hanem információival is hatást gyakorol látogatóira. Célja, hogy a látogatót szembesítse a második világháború borzalmainak egy kevés nyilvánosságot kapott fejezetével, a cigányság deportálásának és megsemmisítésének kísérletével. A kiállítás azonban nemcsak a haláltáborokról szól, hanem az oda vezető történelmi előzményekről, és a romák 1945 után is folytatódó, faji alapú hátrányos megkülönböztetéséről is, különös tekintettel Közép- és Kelet-Európa társadalmaira.

Az utazó kiállítást január 17-én Strasbourgban, az Európai Parlamentben mutatták be a közönségnek, s útjának első állomása Budapest. Ezt követően a kiállítás következő állomásai Pécs, Prága, Brno, majd Lengyelország és Hollandia kiállítóhelyei.

A “Roma holokauszt és rasszizmus a mai Európában” című kiállítás rendezője a Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont (Heidelberg) és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.

Magyar film, 46 perc, 1971

Rendezte: Schiffer Pál

Vetítés: március 9;

Kiállítás: március 12-ig

OSA – Open Society Archives; Cnetrális Galéria

Bp. V. Arany János utca 32.

Fesztivál, kiállítás, színház

Már beköszöntött?

Kaposvári Tavaszi Fesztivál

Kaposvár zarándokhely volt egy időben, a Csiky Gergely Színház nyolcvanas évekbeli fénykorában. Ám a színház most is jó, Kaposvárra most is érdemes menni; arról nem szólva, hogy az ottani polgároknak még csak zarándokolniuk sem kell. Színes és érdekes; milyen is lehetne más egy fesztiválprogram.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően március 15-én kezdődik az idei, sorrendben 15. Kaposvári Tavaszi Fesztivál; “Művészetek szárnyán” – mondja a mottó, s ezzel a rendezők azt jelzik, az érdeklődők széles körének kínálnak programokat, különböző műfajokban.

A programsorozatot a Kaposvári Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja meg, zárásként pedig a Somogy Táncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők március utolsó napján. Közben jazz, komolyzene, tánc, képzőművészet. Az idei fesztivál különlegessége, hogy közben rendezik meg a Jeney Zoltán fuvolaversenyt, s ezzel egy időben két, nagy érdeklődésre számot tartó kiállítás is várja a látogatókat a városban: a Vaszary képtárban a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből rendeznek tárlatot, a megyei múzeumban március 9-én megnyíló Munkácsy-kiállítás pedig igazi kuriózum a képzőművészet kedvelőinek.

Kaposvár, március 15-31.

Rejtett gyűjtemények

XX. század eleji magyar művészek

Történelmi felfordulások ide, sorsfordulók oda, még mindig vannak rejtett, alig ismert műgyűjtemények. A nagyközönség elé kerülve, új kontextusba helyezhetők. Ágy történt ez Horváth Béla műtörténész rejtett gyűjteményével is, mely 30 festményből és ötven grafikából áll; a képek között fellelhetők a XX. század elejének kiemelkedő művészeinek â

Comments are closed.