Forrás: Híradó

61 évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel a szovjet katonák az auschwitzi lágert

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Kattintson ide a nagy felbontású videó megtekintéséhez

..

A nagyításhoz kattintson a képre

A holokauszt áldozataira emlékeztek világszerte az első alkalommal megtartott nemzetközi emléknapon. 61 évvel ezelőtt ezen a napon szabadították fel a szovjet katonák az auschwitzi lágert. Itthon a budapesti Holocaust Emlékközpontban túlélők és szemtanúk idézték fel az átélt borzalmakat. Megemlékeztek a holokauszt roma áldozatairól is. A budapesti Holocaust Emlékközpontban túlélők, szemtanúk, idősek és fiatalok együtt gyújtottak mécseseket az Áldozatok Emlékfala előtt, amelyen több mint 90 ezer név szerepel.

A parlamentben emlékülést tartottak. A közjogi méltóságok mellett beszédet mondott a Mazsihisz elnöke és a Romaügyi Tanács egyik tagja is.

A nagyításhoz kattintson a képre

Szili Katalin házelnök a parlamentben arról beszélt, hogy szót kell emelni a fel-felbukkanó, tragédiákat tagadó vagy csak kisebbítő történelmi revíziós kísérletek ellen. „Kontinensünkön – mint egy vírus – ismét felütötte fejét az antiszemitizmus, az etnikai és vallási intolerancia. Márpedig ezek a jelenségek továbbra is súlyos veszélyt hordoznak magukban” – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

A nagyításhoz kattintson a képre

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy fogalmazott: a megemlékezés nem egyszerűen az együttérzés, vagy a bűnbánat kifejezése. A kormányfő szerint „világosan ki kell mondani: mi vagyunk a felelősek azért, hogy ebben az országban, ebben a világban mindenki úgy érezze, hogy olyan nemzeti közösség tagja, olyan országoknak a polgárai, melynek vezetői, melynek tagjai pontosan tudják, hogy a legelemibb emberi parancs és elsőszámú kötelezettség megóvni egymást és nem engedni a gonosznak.”

Feldmayer Péter, a Mazsihisz elnöke azt mondta, hogy a holokauszt véglegesen a zsidó, a magyar és az európai történelem részévé vált. Úgy fogalmazott, „a magyar társadalom egésze még nem nézett szembe múltjával. Most itt az alkalom, hogy komolyan elkezdjük azt a munkát, ami a társadalmi köztudat részévé teszi a holokausztot.”

A nagyításhoz kattintson a képre

Sólyom László köztársasági elnök arról beszélt, a későbbi generációk kötelessége, hogy fenntartsák azt az erkölcsi rendet, amelyben Auschwitz és az általa jelképezett népirtás megismételhetetlen. Hangsúlyozta: „Auschwitz az egész emberiség számára érvényes példázattá válhatott, mert ebben a történetben a jó és a gonosz élesen kettéválik. Itt nincs helye igazolásnak, magyarázatnak – ha megkísérelnénk, kultúránk alapjait tagadnánk.”

Az emlékülés után a közjogi méltóságok, a pártok és az ENSZ képviselői, valamint külföldi diplomaták, egyházi személyiségek és a túlélők hat gyertyát gyújtottak meg a hatmillió áldozat emlékére.

A nagyításhoz kattintson a képre

A Kossuth téren felállított színpadon felolvasták az áldozatok nevét. Végül hatszáz léggömböt engedtek a magasba a hatszázezer magyar áldozat emlékére.

Hódmezővásárhelyen, a Zsinagóga kertjében emlékeztek a vészkorszakra. A rendezvényen Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is részt vett. Közleményében azt írja, hogy a múltból nem lehet szemezgetni, az emlékezet nem lehet válogatós, mert a két totalitárius rendszer, a kommunizmus és a nácizmus sem válogatott az áldozatok között.

Az ENSZ közgyűlése tavaly döntött arról, hogy január 27-e legyen a Nemzetközi Holokauszt Emléknap. 61 évvel azután, hogy felszabadult a láger. A holokauszt emléknapon David Peleg, Izrael varsói nagykövete emlékezett az itt elpusztítottakra.

Az auschwitz-birkenaui láger felszabadításának napján, milliók emlékeztek világszerte azokra, akiket otthonuktól távol, haláltáborokban pusztítottak el nácik.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár beszédében kiemelte: a megemlékezés a leghatásosabb fellépés azokkal szemben, akik szerint a holokauszt csak egy mítosz, valójában nem is létezett.

Kazimierz Marczinkiewicz lengyel miniszterelnök elmondta, kormánya minden támogatást megad a Holokauszt Központnak, mert – mint fogalmazott – tartoznak ennyivel az itt bebörtönzötteknek, és az új generációknak.

Híradó

Comments are closed.