Forrás: Népszava

A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői arra kérik híveiket, hogy a választási programok értékeit megvizsgálva felelősen hozzák majd meg döntésüket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei csütörtökön tárgyaltak egymással. Az MRE közleménye szerint a találkozón a három egyház életét idén „várhatóan legnagyobb mértékben befolyásoló eseményekről és azok várható hatásairól” egyeztettek. Az egyházak arra biztatják a hozzájuk tartozó hívő embereket, hogy most is éljenek állampolgári jogukkal és vegyenek részt a választásokon – írják. A katolikus egyház természetesen a híveknek nem tiltja, nem is tilthatja, hogy ne politizáljanak, éppenhogy bátorítja őket, a lelkipásztorok és a politikai élet viszonyát azonban szigorúan szabályozzák.

Az egyház alapértelmezése szerint a politika egyfajta eszköz a közjó megvalósításáért. Ezt a II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) idején született Gaudium et spes kezdetű konstitúció is kifejti, miszerint a híveknek a közjó megvalósítása érdekében kell élni szavazati jogukkal. A papokra azonban teljesen más előírások vonatkoznak. Az egyház Katekizmusa, amelyről talán kevéssé köztudott, hogy a jelenlegi pápa, XVI. Benedek irányításával készült, kifejezetten tiltja, hogy a papok vezető szerepet játsszanak pártokban. II. János Pál ugyanakkor 1987-ben kiadott szociális enciklikájában kifejtette: a papjelölteket fel kell készíteni arra, hogy a híveknek irányt tudjanak mutatni közéleti kérdésekben. Más szóval az egyes országok püspöki konferenciái akkor szólalhatnak fel, ha a közélettel kapcsolatos véleményt fogalmaznak meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle politikai csatározásban állást foglalhatnak. Január elején a Szentszék közleményben szigorította meg a papok részvételét a közéletben.

***

A tavalyi népszámlálás szerint hazánkban a vallásosak 69 százaléka (az egész lakosság 52 százaléka) római katolikusnak, 21 (15,5) százalék reformátusnak, 4 (3) százalékuk evangélikusnak vallotta magát. Izraelitának mindössze 12 és fél ezer ember mondta magát.

Népszava-információ

Comments are closed.