Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. január 28.

A palesztin választások eredménye súlyos csapás az USA közel-keleti politikájára – jelentette washingtoni tudósítónk, Horváth Gábor.

Földrengés a Közel-Keleten – kommentálta a palesztin választások eredményét a washingtoni Közel-keleti Politikai Intézet szakértője. David Makovsky szerint jelenleg minden tárgyalás elképzelhetetlen. Az amerikai sajtó egyöntetű véleménye, hogy a Fehér Ház komoly pofonba szaladt bele: az iraki háború óta a demokratikus választások a Közel-Keleten ugyanazt az előre kiszámítható eredményt hozták. Mindenhol a radikálisok törtek előre: Egyiptomban a Muzulmán Testvériség, Libanonban a Hezbollah, Iránban Mahmud Ahmadinezsad, Irakban a síita pártszövetség, a palesztinok között a Hamasz.

A legismertebb washingtoni arab lobbista, az Arab-amerikai Intézetet vezető James Zogby szerint a palesztin választások eredményéről Washington is tehet, mert nem segítette a Fatah által vezetett palesztin adminisztrációt a munkanélküliség csökkentésében és az infrastruktúra fejlesztésében, illetve nem bírta rá Izraelt több engedményre. A hírmagyarázatok szerint az amerikai diplomáciának le kell vonnia a következtetéseket. Tarthatatlan az eddigi, George W. Bush elnök és CondoleezzaRice külügyminiszter által a választási eredmények ismertté válása után is megismételt álláspont, miszerint az USA „nem áll szóba” a Hamasszal. Igaz, a New York Times megjegyzi, hogy Bush kifejezetten békülékenynek tűnt, amikor feltételekhez – Izrael elismeréséhez és a fegyveres harc beszüntetéséhez – kötötte a kapcsolatfelvételt.

Az arab országok sajtója földrengésről, iszlám győzelemről Izrael és az USA vereségéről cikkezik. A BBC szerint az arab újságok győzelmi jelentéseit némileg kijózanító intések is követik, s ezek szerint a diadal kudarcba fordulhat, amennyiben a Hamasz nem „megfelelően, racionálisan és felelősen” cselekszik.

A palesztin Al-Hayat al-Jadidah cikkírója például arra figyelmezteti a győztest, hogy a Fatah azért veszített, mert a lakosság nem bízott az általa kínált társadalmi biztonságból, s a Fatah korrupt és erkölcstelen vezetői ellen szavazott. A jordániai Al-Dustur viszont úgy látja, hogy nem a Hamasz, hanem a palesztin nép győzött, amely szembeszállt Izraellel és az USA-val. A szaúdi Al-Watan cikkírója viszont azt feltételezi, hogy a Hamaszt azért juttatta többséghez a palesztin utca, mert erős és kormányzóképes kormányt kíván, amely megoldja a gazdasági, politikai és szociális gondokat. A Londonban megjelenő Al-Kudsz al-Arabi szerint, ha a Hamasz kormányozni akar, akkor változtatnia kell módszerein, tárgyalnia kell Izraellel.

Az orosz lapok hangzatos címek alatt számolnak be a fordulatról: Terroristák jutottak hatalomra Palesztinában (Izvesztyija), A békefolyamat meghalt (Gazeta), A Moszkovszkij Komszomolec szerint a Hamasz hatalomra jutásával el lehet felejteni az izraeli-palesztin konfliktus rendezését.

Comments are closed.