Forrás: Népszava

Érthető igénynek tartja Sólyom László, hogy a nemzeti kisebbségeknek parlamenti képviseletük legyen Magyarországon, ehhez azonban több alkotmánymódosításra is szükség lenne. A köztársasági elnök minderről azután beszélt, hogy találkozott horvát kollégájával. A Sopronban hatodik alkalommal megünnepelt horvát napon megállapodtak arról is, hogy a két ország a jövőben közös Balkán-politikát folytat. Stjepan Mesic köszönetét fejezte ki, amiért Budapest támogatja Horvátország európai uniós integrációját. (MTI)

K&H: nem reagálnak a vádakra

Folyamatban lévő ügyre hivatkozva a K&H Bank kommunikációs vezetője, Horváth Magyary Nóra semmilyen részletet nem kívánt közölni arról az ügyészségnek beadott panaszról, amelyekre Rejtő E. Tibor hívta fel a figyelmet a lapunk szombati számában olvasható interjúban. A bank volt vezérigazgatója úgy véli, a pénzintézet belső ellenőrzésének hiányosságai tették lehetővé Kulcsár Attila sikkasztását. Vélekedése szerint azonban azzal, hogy a K&H Equities Rt. az ügyészséghez fordult az ő felelősségét firtatva, a figyelmet kívánja elterelni saját belső hiányosságairól. Ha ugyanis ezekre fény derül, akkor a brókerház biztosítója megtagadhatja az ügyfeleknek okozott kár megtérítését – vélekedett az interjúban Rejtő E. Tibor. (Népszava)

Országos toborzásba kezd a Fidesz

Egy hónapos országjáró toborzó körútra indulnak a Fidesz vezető politikusai, hogy mintegy ötven helyszínen találkozzanak az emberekkel – közölte a párt kampányfőnöke. Rogán Antal (képünkön) elmondta: százezer önkéntes segítségére is számítanak, a toborzó körúton a lehetséges jelöltekkel is kapcsolatba kívánnak kerülni. Nem pénzben kívánnak versenyezni a kormánypártokkal, hanem az emberek segítségével szeretnék megismertetni véleményüket Magyarország választópolgáraival. Rogán jelezte azt is, hogy levélben és telefonon is megkeresik majd az embereket. (MTI)

Orbán: szükség van a nagy ősökre

A tisztelet elenyészése kikezdi a nemzeti lét alapját is, a nemzet nem feledkezhet meg régi nagyjairól – mondta Orbán Viktor azon a piliscsabai rendezvényen, amelyen Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszter emlékére szervezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. Ha eltávolítják az ősöket a közgondolkodásból, akkor ezzel eltávolítják a még meg sem születetteket is – fogalmazott a Fidesz elnöke. Klebelsberg Kunó öröksége, hogy az 1920-as évek közepén olyan szociálpolitikát teljesített ki a kultúrpolitikában, amely lényegében 1994-ig a magyar oktatáspolitika központjában állhatott – fogalmazott a rendezvényen Glatz Ferenc akadémikus. (MTI)

Új nevet vesz fel a Munkáspárt

Magyar Kommunista Munkáspártra változtatja a nevét a Munkáspárt, miután a voksukat leadók többsége támogatta a névváltoztatást – közölte a párt szóvivője. Székely Péter elmondta: a Központi Bizottság határozott arról, hogy december 17-re összehívják a párt 21. kongresszusát, valamint, hogy visszahívják elnökségi tagságából a pártelnökkel szembenálló Fratanolo Jánost. A párt szerződést írt alá azokkal, akiket egyéni körzetben kívánnak indítani a jövő évi országgyűlési választásokon. A korábban szabálytalanul kizárt alelnök, Vajnai Attila viszont közölte, másik kongresszust szerveznek a pártelnökkel szembenállók. Úgy vélte: Thürmerék szétválást erőltetnek a párton belül, saját javukra. (MTI)

Párbeszéd a zsidóságról

Négynapos konferenciát szervez a Zsidó Közösségi Fórum (ZSKF) a héten a Magyar Tudományos Akadémián Párbeszéd a zsidóságról címmel. A tanácskozás célja a párbeszéd erősítése a zsidóságon belül, valamint a zsidóság és a szélesebb társadalom között. A konferencia, melynek fővédnöke Göncz Árpád volt államfő, 46 különböző programmal és mintegy 120 előadóval várja az érdeklődőket, de a rendezvényhez kapcsolódva az A38 hajón koncertek is tartanak. Heisler András, a ZSKF egyik kezdeményezője (képünkön) lapunknak elmondta: a tavaly ősszel 17 hazai zsidó szervezet által alapított fórum fel szeretné hívni magára a figyelmet, hiszen úgy vélik, önmagában egyikük sem képes elérni a magyarországi zsidóság többségét. A szervezők várnak minden érdeklődőt, hiszen a zsidó identitás ápolása a hazai zsidóság jövőjének záloga. (Népszava)

Népszava

Comments are closed.