Forrás: Magyar Rádió

A magyar kormány speciális mentőalakulatot ajánlott fel Amerikának. Batiz András szóvivő közölte, hogy a washingtoni magyar nagykövetségen keresztül arról tájékoztatták az amerikai illetékeseket, hogy 24 órán belül elindulhat a magyar mentőalakulat, amelyben orvosok, mentősök, igazságügyi orvos szakértők kapnának helyet.

Ha szükség van rá, Magyarország gyógyszereket is kész küldeni a katasztrófa sújtott amerikai déli államokba.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy egy, New Orleansban eltűnt magyar állampolgár sorsáról még mindig nem tudnak, a térségben tartózkodó összes többi magyar állampolgárról viszont megnyugtató hírek vannak.

A helyszínen dolgoznak a magyar baptisták

Már dolgozik a Mississippi állambeli Meridien településen a Baptista Szeretetszolgálat magyar küldöttsége. A bajba jutottak ellátásában segítenek.

Az éjszak-Karolinai baptisták kialakítottak egy komplex tábori konyhát, itt elvileg napi 20 ezer adag melegételt adnak ki, de ezt a rekordot már meg is megdöntötték, 23 ezer adaggal – mondta Pavelcze László, a szolgálat vészhelyzet kezelési igazgatója. Ebbe a munkába kapcsolódtak be a magyarok. Az embereket általában templomokban, illetve közösségi intézményekben elhelyezték el. Szombaton több mint 2 ezer embert menekítettek ki helikopterek segítségével.

Kuba, Kuvait és Izrael is kész segíteni

Újabb felajánlások érkeztek a hétvégén az Egyesült Államok részére a Katrina hurrikán okozta károk enyhítésére. Az adományozók között vannak gazdagok és szegények, barátok és ellenségek.

Még Fidel Castro kubai elnök is bejelentette, hogy országa kész ezer orvost és 26 tonna gyógyszert küldeni. Kuvait 500 millió dollár értékű humanitárius segélyt és olajszállítást ajánl fel az Egyesült Államoknak. Az ország olajügyi miniszter kijelentette: kötelességüknek érzik a segélynyújtást, miután Kuvait 1991-ben hét hónapos iraki megszállás után az Egyesült Államok segítségével nyerte el újra függetlenségét. Az összeg megadásához a parlament hozzájárulása szükséges, ezért rendkívüli ülésre hívták össze a törvényhozást.

Izraelben a szokásos heti kormányülés kezdetén bejelentették, hogy még ezen a héten biztonsági és egészségügyi szakértőket küldenek Amerikába, akik meghatározzák, hogy Izrael miben segíthet a New Orleans-i természeti katasztrófa után.

Ariel Saron miniszterelnök azt mondta: Amit csak tudunk, mindent elkövetünk, hogy segítsünk a Katrina hurrikán utáni szorult helyzetben. Az Egyesült Államok már többször állt Izrael mellé a nehéz időkben, és úgy hiszem, kötelességünk segédkezet nyújtani azokon a területeken, ahol hasznosak lehetünk.

Az egészségügyi miniszter ebből az alkalomból azt nyilatkozta, hogy ugyan Amerika egy nagyhatalom, amely képes megbirkózni a súlyos tragédiákkal, de vannak kis népek, mint Izrael, amelyek bizonyos különleges területeken olyan szakértőkkel rendelkezhetnek, akik még egy ekkora országot is megsegíthetnek.

MR, Benkő Andrea, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.