Forrás: Népszava

Tegnap a nyitónapon napközben a Gödör Klubban az írók voltak a főszereplői a VIII. Zsidó Nyári Fesztiválnak. A rendezvényre Budapestre érkezett az izraeli kortárs irodalom egyik vezető alakja A. B. Jehosua (Yehoshua) izraeli író, akinek magyarul megjelent legújabb művét, A személyzetis küldetése című regényt Heller Ágnes és Konrád György mutatta be a közönségnek. A. B. Jehosua héber írónak tartja magát, mivel héber nyelven ír, véleménye szerint ugyanis „az író anyanyelvében él, s nemzeti hagyományokban táplálkozik”. A nemzetközi siker csak egy „bónusz”, számára ennél sokkal fontosabb az izraeli olvasók elismerése. Egy írónak elsősorban hazájában kell jónak lennie, s egy egy helyi lap egy jó kritikáját nem cserélné el a New York Times két jó recenziójára – mondta.

A személyzetis küldetése című regénye születéséről A. B. Jehosua megjegyezte, hogy azokban a napokban kezdte írni, amikor a második intifáda alatt Izraelben ismét eluralkodott a terror. Különösen szörnyű volt ez azok számára, akik sokat tettek a békéért. Civilek haltak meg, s halálukban a katonákéval ellentétben nem volt semmi heroikus. Elégtételt sem volt kin venni, hiszen a merénylő is meghalt, s vére összekeveredett áldozatai vérével.

A Spinóza Házban tegnap délután mutatták be Kertész Péter Purlitzer-emlékdíjas újságíró (képünkön) a Könyvek hídja című emlékkönyvét, amely Scheiber Sándorról, a Rabbiképző egykori igazgatójáról szól. A fesztivál nyitóhangversenyét, a nemzetközi kántorkoncertet tegnap este a Dohány utcai zsinagógában rendezték meg. (MTI/Népszava)

Comments are closed.