Forrás: NOL

Serfőző Melinda, 2005. augusztus 27. 00:00

Maia Morgenstern főszereplésével mutatják be Sólem Aléchem Marienbad című darabjátKép: Theater.hu Ilovszky Béla Bár hivatalosan csak vasárnap kezdődik a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál, a mozgásszínházak kedvelői ma este megnézhetik a Rumbach utcai zsinagógában Pilinszky János KZ Oratóriumát.

A Budapesti Zsidó Hitközség azért szervezi a nyár végi fesztivált már évek óta, hogy bemutassa a tradicionális zsidó művészeket és műveket. Tavaly már százezren voltak kíváncsiak az egyhetes programsorozatra.

Az idei megnyitót vasárnap délelőtt tizenegy órakor tartják a Gödör Klubban. Ez a Zsidó Könyvnapok fő helyszíne is egyben, amelyen 25-30 kiadó mutatja be könyveit, többen a seregszemléhez igazítva néhány kiadványuk megjelentetését. A Makkabi Kiadó például Az én Kabosom címmel ad ki könyvet a nagy nevettető életéről Urbán Erika tollából. Az Urbis Kiadó jelenteti meg Kertész Péter Könyvek Hídja című kötetét Scheiber Sándorról, a Rabbiképző igazgatójáról. A CET Belvárosi Kiadó Pierre Dienert hozza Budapestre, aki Az őrült nő naplója című kötetét dedikálja, Mezei András pedig Manhattan kiáltása című könyvében a terrorizmus költői feldolgozására vállalkozott.

A könyvnapokon kívül az egyhetes fesztivál több tucat programja közül néhány igazi csemegének ígérkezik. Ilyen például a Belvárosi Színház Marienbad című, jiddis nyelvű előadása. A rendező, Eichner Tamás és munkatársai Sólem Aléchem levélregényét (ő írta a Hegedűs a háztetőn alapjául szolgáló Tevje, a tejesembert) egy négyszereplős színpadi művé alakították át. Az előadás női főszereplője a Mel Gibson-féle Passióból ismerős Maia Morgenstern, aki színésznői pályafutása egyik legnagyobb kihívásának nevezte, hogy társaival együtt be kell bizonyítaniuk: a jiddis élő nyelv, amelyen ma is bármit ki lehet fejezni.

A fesztivál egyik, a holokausztra emlékező darabja Hárs Viktor Szögesdrót gyermek című műve. A neves dzsesszzenész a darabot saját big band zenekarának, a Budapest Jazz Orchestrának írta. A mű az után született, hogy a három nagyszülőjét a holokausztban elvesztett művész tavaly meglátogatta az auschwitzi kiállítást. Az énekhanggal kiegészített big band- mű öt zenei tételét prózai részek tagolják: egy gyermekhang olvas fel részleteket túlélő nagymamája naplójából, amelyben dachaui elhurcolásának történetét írja le. A képzőművészeti programok közül kiemelkedik egy hiánypótló kiállítás: a három éve elhunyt Pierre Székely életművét bemutató tárlat a Budapest Galéria Kiállítóházában (III., Lajos utca 158.) látható. (Részletek: www.jewishfestival.hu)

Comments are closed.