Forrás: Magyar Rádió

A Gázai övezet 21 zsidó telepe közül már csak hármat kell kiüríteni – közölték izraeli illetékesek. Közben az izraeli biztonsági erők befejezték Gadid zsidó telep kiürítését. Több tucat tiltakozót távolítottak el a telep zsinagógájából és az épület tetejéről.

A gadidi zsinagóga a harmadik olyan zsidó templom volt az övezetben, amelyben az izraeli kormány evakuálási utasításának ellenszegülők elbarikádozták magukat. A tiltakozókat már kihordták és buszokra pakolták a karhatalmi erők. Más fiatal szélsőjobboldaliak a háztetőkről dobálták a katonákat és a rendőröket.

A biztonságiak naplementéig feltétlenül össze akarták szedni a tetőkről harcoló narancssárgákat és a házaikba zárkózott családokat, hogy még a szombat este beköszöntése előtt befejeződjön az ostrom. A kitelepítés ugyanis szombaton, a zsidó pihenőnapon szünetel és csak vasárnap reggel folytatódik.

Egyébként izraeli fiatalok egy csoportja kitelepítés közben megszökött. A tiltakozók az őket elszállító buszról leugrottak és bevették magukat egy beékelt palesztin területre.

Csütörtökön a legnagyobb ellenállást tanúsító kolónia, Kfar Darom ostrománál 18-an megsebesültek, 225 erőszakos tiltakozót őrizetbe vettek, és bűnügyi eljárást helyeztek kilátásba ellenük. Az izraeli kormány ugyanis úgy döntött, hogy ezentúl „nincs kegyelem” az erőszakosan ellenállóknak.

A palesztin elnök szerint az izraeliek kivonulása a Gázai övezetből a palesztinok türelme és az általuk hozott áldozatok eredménye. Mahmud Abbász rafahi beszédében arra szólította fel az ünneplő palesztinokat, hogy róják le tiszteletüket és kegyeletüket a mártírok, a sebesültek és az izraeliek által bebörtönzöttek előtt. Az elnök egyúttal új otthonokat, munkahelyeket és mozgásszabadságot ígért a palesztinoknak.

Mindettől függetlenül pénteken egy katyusa-rakéta csapódott be a dél-izraeli Eilat üdülőváros repülőtere közvetlen közelében.

Bush támogatásáról biztosította Ariel Saront

George Bush amerikai elnök eközben támogatásáról biztosította Ariel Saron izraeli kormányfőt a Gázai övezet kiürítésében.

„Mindenki beleérzi magát abba a helyzetbe, amivel az izraelieknek kell szembenézniük; de ennek nemcsak Gázában kell megtörténnie!” – Condoleezza Rice kommentálta így Izrael gázai kivonulását. A külügyminiszter eddig az egyetlen olyan politikus az amerikai kormányzatból, aki érdemben kommentálta a gázai kivonulást, amellyel egyébként az amerikai tévék és rádiók, természetesen, vezető hírekben, helyszíni tudósításokban foglalkoznak.

Condoleezza Rice a New York Times-nak és néhány amerikai újságírónak adott közös interjút a külügyminisztériumban. Az izraeli-palesztin konfliktusról, Iránról, Észak-Koreáról beszélt, és kitért arra is, hogy – szerinte – melyek voltak héthónapos külügyminiszteri tevékenységének fő érdemei. „Történelmi változásoknak vagyunk tanúi a Közel-Keleten” – mondta a külügyminiszternő; aki szerint a Közel-Kelet nyitottabbá, plurálisabbá válik. Ezt a változást ő jórészt annak tudja be, hogy Bush elnök, de személy szerint ő maga is, komoly erőfeszítéseket tett, nyomást gyakorolt a demokratikus változtatások érdekében.

Rice a legrészletesebben az izraeli kivonulásról beszélt. Nagyon határozottan amellett foglalt állást, hogy a kivonulás után Izraelnek további lépéseket kell tennie; például fel kell oldania a palesztinok utazási korlátozásait Ciszjordániában, és ki kell vonulnia ciszjordániai városokból is. De mindkét félnek (mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak) bizalomerősítő intézkedéseket kell hoznia, lehetőleg egyidejűleg – fejtette ki az amerikai külügyminiszter. Egyértelművé tette, hogy az amerikai kormányzat a Hamasz lefegyverzését várja el a Palesztin Hatóság vezetésétől.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), Járai Judit (Washington), MR

Comments are closed.