Forrás: Népszava

A humánum napja címmel Világ Igaza-emlékéremmel kitüntetettek részvételével tartottak megemlékezést a Holokauszt Emlékközpontban. Raoul Wallenberg 93. születésnapja alkalmából azokat köszöntötték, akik a svéd diplomatához hasonlóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket a vészkorszak idején. Székely Gábor, az emlékközpontot működtető Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnöke Raoul Wallenberg, Carl Lutz, valamint a Vatikán és a Vöröskereszt munkatársainak tevékenységén túl kiemelte azok érdemeit, akik magánemberként segítették a rászorultakat annak idején. Hegedűs András, a Belügyminisztérium bűnmegelőzési főcsoportfőnöke hangsúlyozta, a tárca által alapított Bátorságért-érdemérem is az egyéni helytállást ismeri el. Az embermentő diplomata születésnapjáról, augusztus 4-éről a Raoul Wallenberg Egyesület hagyományosan a Szilágyi Erzsébet fasorban álló szobornál emlékezik meg. (MTI)

A Fidesz biztonságot teremtene

A Fidesz úgy készül a 2006-os választási kampányra, hogy nagyobb biztonságot teremtsen az emberek számára – mondta Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. Az elmúlt három esztendő eredményeként Magyarországon ma több munkanélküli van, mint 2002-ben volt – hangsúlyozta. Hozzátette: ez a kormány működésének az egyértelmű kudarca. Szerinte a létbizonytalanság leginkább ezen a területen érhető tetten. Nem az a legnagyobb hibája az MSZP-SZDSZ koalíciónak, hogy megszegte a 2002-es választási ígéreteit, hanem hogy állandó létbizonytalanságot teremt szinte minden területen az országban – jelentette ki. (MTI)

MSZP a magyar gazdaságról

Az MSZP szerint a magyar gazdaság változatlanul jó növekedési pályán van, ugyanakkor növekedésének ütemét fokozni kell – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Ha a gazdasági növekedés további egy százalékponttal javul, akkor Magyarország tíz éven belül elérheti legfejlettebb szomszédjának, Ausztriának a mai színvonalát – fogalmazott Burány Sándor. Hozzátette: fontosnak tartják Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezését egy négypárti nyilatkozatról, és arra kérik a Fideszt, hogy fogalmazza meg érdemi javaslatait a gazdasági növekedés érdekében. Az érdemi javaslatok sokkal jobban használnak az országnak, mint az a populizmus, ami a Fidesz politikájában az utóbbi időben eluralkodott – jegyezte meg. A frakcióvezető-helyettes a gazdasági adatokat sorolva közölte: a magyar gazdaság 2004 első negyedévében 3,8 százalékkal, míg 2005 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt. (MTI)

Tállai: rendkívüli bizottsági ülést!

A parlamenti frakciók előzetes jelzéseivel összhangban csak a Fidesz képviselője jelent meg azon a legnagyobb ellenzéki párt által csütörtökre kezdeményezett, eredetileg négypártira tervezett találkozón, amelynek témája egy, a hatályos szabályozás szerint szeptember elsejétől életbe lépő vállalkozói tehernövekedés lett volna. Tállai András fideszes képviselő bejelentette: törvényjavaslatot nyújtanak be arról, hogy ne lépjen életbe az a passzus, amelynek értelmében ősztől a természetbeni juttatások személyi jövedelemadóval megnövelt összege után kellene járulékot fizetniük a vállalkozóknak, és ennek megtárgyalására kezdeményezik a költségvetési bizottság rendkívüli ülésének összehívását. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: nem gondolják, hogy össze kellene hívni a parlament költségvetési bizottságának rendkívüli ülését. (MTI)

Az iráni nagykövetség előtt tiltakoztak

Tiltakozó demonstrációt tartott az iráni nagykövetség épülete előtt a SZDSZ-Új Generáció. A liberális párt ifjúsági szervezetének alelnöke lapunknak elmondta, hogy az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy az arab országban a közelmúltban, homoszexualitásuk miatt akasztottak fel egy 16 és egy 18 éves fiút. Léderer András emlékeztetett arra, hogy Iránban 1979 óta négyezer 26 év alatti fiatalt végeztek ki másságuk miatt. A világnak nem csak az iráni atomfegyverek, hanem az emberi jogok sárba tiprása miatt is aggódnia kell – fogalmazott az alelnök. Hozzátette, hogy az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy megkülönböztetés helyett a melegek jogainak elismerése van szükség. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a kivégzések miatt itthon egyetlen diplomáciai szerv sem tiltakozott. (Népszava)

Comments are closed.