Forrás: Népszava

Vasárnap választ új elnököt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Az elnöki posztra a szervezet elnöki tisztségét betöltő korábbi elnökök: Tordai Péter, illetve Feldmájer Péter esélyesek. Az eddigi elnök, Heisler András – aki nem akarja újrajelöltetni magát – múlt hónap elején mondott le váratlanul a tisztségéről. A Szombat című folyóirat internetes fórumán az esetleges újraindulásáról azt írta, az csak akkor lenne lehetséges, ha Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója bejelentené, hogy nyugdíjba vonul. Heisler lemondásához állítólag Zoltaival való konfliktusa vezetett. Heisler a szervezet alapszabályában több olyan módosítást fogadtatott el, mely csökkentette az ügyvezető hatáskörét. Az internetes fórumban erről a lemondott elnök azt írta, hogy „a korábbi abszurd helyzetet – miszerint az ügyvezető igazgató egyszemélyben képviseli a Szövetséget, miközben az elnök csak az igazgatóval közösen képviselhet – megszüntettük. Helyére került a dolog: ma a Mazsihisz-t a mindenkori elnök képviseli. Sajnos 12 évig tartott e régi rendszer. A gazdálkodás területén pedig korlátozásra kerültek az ügyvezetői jogosítványok”.

Heisler megfogalmazása szerint „csendes háború” kezdődött. „A Síp utcában folyamatos hazugságok generálódnak (mesterségesen és szándékosan): ezek megakadályozása éppen az ügyvezető egyik feladata lett volna. E helyett nekem kellett úgynevezett állománygyűléseket összehívni kizárólag annak érdekében, hogy a Mazsihisz minden dolgozója felé személyesen cáfoljam a terjesztett valótlanságokat. Megcáfoltam, majd körülnéztem és újabb hazugsággal találkoztam. Ágy senki sem tudhat eredményesen dolgozni” – írta Heiser, aki egy négyszemközti beszélgetésben felkérte Zoltait, hogy vonuljon nyugdíjba. Zoltai azonban rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol őt a többség megerősítette tisztségében. Heisler ezután lemondott az elnöki posztjáról.

Zoltai lapunk megkeresésére nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

Mindkét elnökjelölt: Tordai Péter és Feldmájer Péter a Szombat internetes fórumában jelezte, hogy megválasztása esetén számít Zoltai munkájára is.

Népszava-információ

Comments are closed.