Forrás: Erec

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a X. kerületi Kozma utcai zsidótemetőben, Budapesten. A vandál tettet éles szavakkal ítélték el a politikusok, a budapesti főpolgármester és rendőr-főkapitány 1-1 millió forint díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója elmondta az Erecnek, hogy a sírköveket felborították, illetve összetörték. A temetőt vasárnap este zárták be Savuot ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, s ekkor vették észre a rongálást.

A rendőrség rongálás és kegyeletsértés bűncselekménye elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A Budapesti Rendőr Főkapitányság szóvivője elmondta, egy külön nyomozócsoport kezdte meg a nyomozást. A rendőrség DNS-mintákat és ujjlenyomatokat is vett a helyszínen.

Demszky Gábor főpolgármester a helyszínen az Erecnek elmondta, felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában.

Felkereste a temetőt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. A miniszter mélységesen elítélte a sírok megrongálását, és biztosította a zsidó hitközséget, hogy a kormány minden segítséget megad a helyreállításhoz. Bozóki András az Erecnek hangsúlyozta, azért látogatott a helyszínre a belügyminiszter asszonnyal, hogy így fejezzék ki, hogy „az egész kormány elítéli ezt a barbár tettet”. „Ezt mi nem tűrhetjük” – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának a sírrongálások miatt, s arra kérte Lamperth Mónika belügyminisztert, hogy tájékozódjon és a szükséges intézkedéseket tegye meg – közölte kormányszóvivő. A miniszterelnök fontosnak tartja leszögezni, hogy a kormány bármilyen vallási közösség elleni támadást elutasít és mélyen elítél – mondta László Boglár.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója az Erecnek elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke telefonon biztosította együttérzéséről a zsidó hitközséget.

„A legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás” – jelentette ki Donáth László szocialista politikus az Erecnek. Hangsúlyozta: kellő körültekintéssel kell ezt a kérdést kezelni, és kinyomozni, ki tette, mert az, hogy neonáci, vagy fasiszta szimbólumot, szót nem mázoltak a sírokra, még „nem jelenti azt, hogy nem ugyanabból az indulatból tették, mint amit egyébként a jelképek magukban hordoznak”.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki a Kozma utcai temetőben tájékozódott a történtekről, mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. „Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan” – mondta az Erec-nek. A pártelnök, aki maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, hangsúlyozta: a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre a tetteseket.

Herényi Károly, az MDF országgyűlési frakcióvezetője szerint megdöbbentő, hogy időről-időre, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos pontján zsidó temetőket rongálnak meg. Az ellenzéki politikus az Erec-nek azt mondta, hogy e mögött valószínűleg nem tudatos antiszemitizmus áll, hanem primitívség, műveletlenség, az ismeretek teljes hiánya.

Rongálások magyarországi zsidó temetőkben 2000 óta

2000. február 29. – A nagyatádi izraelita temetőben 106 síremléket rongált meg egy 13-17 év körüli gyerekekből álló társaság.

2000. március 1. – Barcson ismeretlen tettesek rongáltak meg zsidó síremlékeket.

2000. március 5. – Tiszafüreden az izraelita temetőben 15 síremléket rongáltak meg ismeretlenek.

2000. szeptember 4. – Vasváron, a 60-as évek közepén lezárt zsidó temetőben tizenhat sírkövet feldöntöttek, többet közülük megrongáltak ismeretlen tettesek.

2000. november 2. – Budapesten, a Kozma utcai központi zsidó temetőben 54 síremléket döntöttek le ismeretlen rongálók. A kár több mint 5 millió forint volt. November 4-én újabb 6 síremlék, majd egy nappal később még egy síremlék megrongálását jelentették be a rendőrségen.

2001. április 20. – A jászkarajenői, már bezárt zsidó temetőben a harminckét sírból huszonkettőt rongáltak meg ismeretlen tettesek, akik a kövekre a zsidóságot sértő ábrákat rajzoltak.

2002. november 27. – Kilenc síremléket döntött ki és rongált meg három 14 éves gyerek a balassagyarmati zsidó temetőben.

2003. március 2. – A szigetvári zsidó temetőben ismeretlenek több kriptát is felnyitottak, majd egy fakeresztet ácsoltak és felgyújtották, több sírra pedig Dávid-csillagot rajzoltak.

2004. április 9. – Három kamasz fiú 10 síremléket ledöntött az egri zsidó temetőben, s magukkal vittek egy vasból készült mécsestartót is.

2004. július 1. – Ismeretlenek 92 síremléket döntöttek le a gyöngyösi zsidó temetőben. A sírkert felújítását néhány nappal az eset előtt, a holokauszt 60. évfordulójára fejezték be.

2004. július 16. – Pannonhalmán a használaton kívüli, felújítás alatt álló zsidó temetőben a már renovált sírkövek közül tizenkettőt rongáltak meg ismeretlen elkövetők, akik ledöntötték az alapokon álló obeliszkeket.

2004. december 29. – A Borsod megyei olaszliszkai régi zsidó temetőben három 8-10 éves gyerek feldöntött nyolc sírkövet.

2005. április 7. – Kőszegen egy már lezárt, évtizedek óta nem használt zsidó temetőben több sírkövet döntöttek le és törtek szét ismeretlenek.

BPI-info

Comments are closed.