Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. július 28. 15:09

Külön rákérdezett Ariel Saron izraeli kormányfő a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben elkövetett sírrongálást követő fejleményekre csütörtökön Párizsban, ahol találkozott az Európai Zsidó Kongresszus végrehajtó bizottságának a tagjaival, köztük Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójával.

Az Európai Zsidó Kongresszus újjáválasztott 15 tagú végrehajtó bizottsága a szervezet székhelyén, Párizsban tartotta alakuló ülését, s az éppen hivatalos látogatáson Franciaországban tartózkodó izraeli kormányfő fogadta a testület tagjait, köztük Zoltai Gusztávot.

Amint arról a Mazsihisz ügyvezető igazgatója beszámolt, az izraeli kormányfő kérdéseket tett fel minden országról. „A magyarországi zsidóság helyzetéről is kérdezett, s tájékozottságára jellemző, hogy rákérdezett, hogy áll a nyomozás a temetők ügyében” – mondta Zoltai Gusztáv, utalva a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben június közepén elkövetett sírrongálásokra.

A sírkertben ismeretlenek közel 130 sírt dúltak föl. „Ezt az eseményt annak idején az izraeli sajtó a gázai eseményeket megelőző oldalon közölte” – fűzte hozzá a Mazsihisz első embere.

A párizsi székhelyű Európai Zsidó Kongresszus – a Zsidó Világkongresszus tagja – 38 nemzet, az Európai Unió valamennyi országa és az EU-n kívüli kelet-európai országok összesen közel 2 és fél milliós zsidó közösségeit képviseli. A civil szervezet célja a zsidó közösségek erejének egyesítése a demokráciák támogatására, az etika, az emlékezet és a szolidaritás Európájának létrehozásáért.

A kongresszus az európai politikai szervezetekkel – elsősorban az Európai Parlamenttel és az Európai Bizottsággal – együttműködve támogatja az izraeliek és palesztinok közti tartós béke megteremtését, a kelet-európai demokratikus átalakulást, valamint a terrorizmus ellen, az emberi jogokért és a rasszizmus ellen folytatott harcot.

(MTI)

Comments are closed.