Forrás: Népszava

Az egyiptomi hatóságok még semmilyen „forró nyomra” nem bukkantak az előző napi, legkevesebb nyolcvannyolc halálos áldozatot követelő terrorcselekmények kapcsán. A véres akcióban egyiptomi állampolgárok mellett – a legutóbbi adatok szerint – kilenc külföldi vesztette életét. Magyar állampolgár nincs sem a halottak sem a sebesültek között. Az akcióban egyébként száztíznél is többen szenvedtek sérüléseket.

Az áldozatok túlnyomórészt egyiptomiak, de kilenc külföldit is találtak a holttestek között. Egyiptomi rendőrségi forrás szerint két brit, két olasz, egy ukrán, egy orosz, egy holland és egy izraeli arab vesztette életét, nem sokkal később a prágai külügyminisztérium bejelentette, hogy egy cseh állampolgár is meghalt merényletsorozatban. Kórházi források szombat este úgy nyilatkoztak, hogy 34 holttestet még nem tudtak azonosítani. A kétszáz sérült között kilenc olasz, legalább nyolc brit, öt szaúd-arábiai, két dán, egy orosz, egy ukrán, egy izraeli arab, valamint holland, német, katari és kuvaiti állampolgárok vannak. Biztonsági források szerint 35 sérültet Kairóba szállítottak, közülük 23 személy állapota válságos.

Hivatalos magyar közlés szerint magyar állampolgár nincs sem a halottak, sem a sebesültek között.

A régió kormányzója szerint két robbanószerrel megrakott gépkocsit öngyilkos merénylők repítettek levegőbe, a harmadik helyszínen feltehetően egy bőröndbomba lépett működésbe. A legtöbb áldozatot követelő robbantás a luxushotelek övezte Naama-öböl partján fekvő Ghazala Gardens négycsillagos szálloda bejáratánál történt: egy autó betört a szálloda területére, egy alkalmazott megpróbálta feltartóztatni, de a jármű nekihajtott a recepció falának, majd egy hatalmas robbanás történt. A detonáció darabokra tépte a bejárati kaput, az épület homlokzata leomlott.

A szálloda körül száz méteres körben heverő törmelék tanúskodik a robbanás erejéről. A halottak főként a szálloda egyiptomi alkalmazottai közül kerültek ki, mivel a turisták távolabb, a parkban álló villákban laknak. A mentőegységek szombat este befejezték a kutatást a romok alatt rekedt áldozatok után, kórházi források szerint minden holttestet kiemeltek.

Szemtanúk elmondása szerint nem sokkal később a szálloda közelében, egy parkolóban következett be robbanás, a merényletet egy taxidroszton követték el. A két detonáció gyors egymásutánban következett be, dörejüket tíz kilométeres távolságban is hallani lehetett. A következő robbantást az óvárosi bazárban hajtották végre; más források szerint ez volt az első merénylet. A hivatalos változat szerint robbanószerrel megrakott gépkocsit repítettek a levegőbe, egy szemtanú viszont azt állította, hogy egy férfi sétált a tömegbe egy hatalmas utazótáskával és egyiptomi nyelvjárásban beszélve közölte, hogy bomba van nála. Biztonsági források közölték, hogy a szombaton felrobbantott gépkocsik közül legalább egynek nem szokványos rendszáma volt, ami arra utal, hogy az izraeli határon érkezett Tábánál a Sínai-félszigetre. Izrael a múlt hónapban többször figyelmeztette állampolgárait, hogy a nőtt a merényletek veszélye a félszigeten.

Közben az egyiptomi rendőrség kiterjedt hajszát indított az elkövetők kézre kerítéséért. A hatóságok közölték, hogy a rendőrség Sarm-es-Sejkben és az egész Sínai-félszigeten vasárnap délig több mint hetven személyt vett őrizetbe a vörös-tengeri üdülőparadicsomban szombatra virradóra végrehajtott merényletsorozattal összefüggésben, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a szóban forgó személyek kapcsolatban álltak-e a terroristákkal.

A tavaly októberi, legkevesebb 34 halálos áldozatot követelő tábai és Rász Sitán-i merényletek után a hatóságok mintegy háromezer személyt vettek őrizetbe, s értesülések szerint közülük mintegy kétszázan még mindig börtönben vannak. Emberjogi szervezetek szerint többen közülük durva kínzások miatt panaszkodtak. Az egyiptomi belügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: a mostani őrizetbe vételek nyomán azt próbálják kideríteni, hogy van-e kapcsolat a szombati sarm-el-sejki és az októberi tábai merényletek között.

Külföldiek az elkövetők?

A helyi hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy külföldiek hajtották végre az egyiptomi turistaparadicsomban történt terrortámadásokat. A rendőrség elismerte, hogy rendkívül jól koordinált merényletsorozat történt, s a szervezők, illetve a végrehajtók jól kihasználták a „biztonsági réseket”.

A merényletek elkövetését még szombaton az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kapcsolódó, magát az Abdullah Azzám Brigádok, az al-Kaida szíriai és egyiptomi csoportjának nevező szervezet vállalta egy internetes oldalon; a közlemény hitelességét nem lehetett megerősíteni. Az írás szerint a terrortámadással „az Irakban, Afganisztánban és Csecsenföldön muzulmánok vérét ontó „nemzetközi gonosz erőinek bűntetteit” akarták megtorolni. Vasárnapra egy másik, mindeddig ismeretlen, az „Egyiptom Szent Harcosai” elnevezésű szervezet is vállalta a merényletek elkövetését.

Az eddigi legvéresebb egyiptomi merényletsorozat vasárnapi – ideiglenes – mérlege nyolcvannyolc halott, s mintegy kétszáz sebesült.

A merényletet elítélte a világ majd minden állam- és kormányfője.

Horror a helyszínen

Szemtanúk szerint a robbanásokat követően leírhatatlan állapotok dúltak. „Őrültek, őrültek. Miért tették ezt” – kiabálta valaki az AFP tudósítása szerint. A Ghazala Garden szálloda előtt az autóba rejtett pokolgép mindent romhalmazzá változtatott. Egy olasz turista, Giuseppe Pascale fiát keresi a romok között. „A feleségemmel a szálloda környékén sétáltunk a robbanás idején. A fiam otthon maradt. Amikor bekövetkezett a detonáció, hazarohantunk, de nem találtuk a szobában. Nem tudom, mihez kezdjek. A kórházba sem engedtek”.

„Ezeknek a maradék esze elment. Milyen érzései lehetnek azoknak, akik ilyet tesznek? Nem kerülhetnek a mennyországba, csakis a pokolba. Ezt egyetlen vallás sem fogadhatja el” – mondja könnyeivel küszködve az angol Carol, eki egy másik szállodában felszolgálóként dolgozik. Honfitársa, Michael szóhoz sem jut. Csak ezt ismételgeti elcsukló hangon: „őrültek, őrültek”…

A város többi szállodáiban lakó külföldiek sietve hazaindultak. „Nincs ugyan pánik, de a túlnyomó többség rögtön csomagolni kezdett az eseményeket követően” – mondja a közeli hotelben dolgozó egyiptomi férfi.

„Óriási erejű volt a robbanás. S az első detonáció után kitört a pánik. Egy férfit láttam, aki nem bírta az izgalmakat, infarktusa lett, s összeesett””- magyarázza Asraf, egy itteni orosz étterem tulajdonosa.

A település kórháza modern, jól felszerelt.

Mubarak volt a célpont?

Egyes feltételezések szerint a merénylettel Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek akartak üzenni a muzulmán szélsőségesek. Épp szombaton jelentették be az elnök jelölését a szeptemberi elnökválasztásra. Egyes hírmagyarázók szerint a merénylettel – egyebek mellett – a bejelentés értékét akarták csökkenteni. Mubarak 1981-ben lépett hatalomra az abban az évben meggyilkolt Anvar Szadat utódaként. A szeptemberi voksolás szabadabbnak ígérkezik a korábbiaknál, hiszen – a nagy amerikai nyomás hatására – ellenzéki politikusok is indulhatnak rajta, igaz, többen közülük bejelentették nem indulnak tiltakozván Mubarak politikája ellen.

Az államfőnek gyönyörű palotája van Sarm-es-Sejkben, a merénylet idején azonban nem tartózkodott a városban.

Comments are closed.