Forrás: Népszava

A szombati merénylet ellenére a Külügyminisztérium nem tiltja meg a magyar állampolgárok számára az Egyiptomba való utazást, ám az odautazókat fokozott odafigyelésre, körültekintésre inti – mondta lapunknak a Külügyminisztérium helyettes szóvivője. Hozzátette: mindenki csak saját felelősségére utazzon el! Szabó Ferenc elmondta: azt a döntésüket, hogy a minisztérium nem vette fel tilalmi listájára Egyiptomot, két fontos információ alapján hozták meg. Egyrészt az Európai Uniós soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia Külügyminisztériuma vasárnap olyan nyilatkozatot tett közzé, miszerint nem indokolt megtiltani az utazást Egyiptomba. Másrészt a magyar Külügyminisztérium folyamatosan kapcsolatban áll a kairói magyar nagykövetségen keresztül az egyiptomi hatóságokkal, más országok ottani külképviseleteivel, és a jelenleg kint tartózkodó magyar turistacsoportokkal, mindezen jelzések alapján pedig a magyar nagykövetség sem tartja olyan súlyosnak a helyzetet, ami miatt a beutazási tilalmat el kellene rendelni – magyarázta a helyettes szóvivő. Hozzátette: az egyiptomi magyar nagykövet azonnal visszautazott állomáshelyére, s ő vagy a magyar külképviselet valamely konzuli munkatársa hétfőn a sarm-es-seiki merénylet helyszínére látogat, hogy tájékozódjon az eseményekről.

Lapunk kérdésére a helyettes szóvivő azt mondta: várhatóan a későbbiekben sem kerül Egyiptom a tilalmi listára. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az országba turistautakat szervező utazási irodáknak nem kötelező visszafizetni a már lefoglalt – ám az események hatására utóbb visszamondott – utak árát. Ugyanis az év első felében az indonéziai szökőár után született kormányrendelet szerint, ha a szaktárca egy utazási célpontot nem javasol, akkor az irodáknak az ide irányuló, lemondott utak esetében visszatérítési, vagy utazásmódosítási kötelezettsége van az utasok felé.

Jelen esetben kötelezettség ugyan nem terheli az irodákat, ám a helyettes szóvivő információi szerint több nagy utazási iroda rugalmasan kezeli a kérdést, és ha arra igény van, adott esetben hajlandó az utazás időpontját vagy helyszínét módosítani.

A lapunk által megkérdezett – sarm-es-seik mellett több más egyiptomi városba is utaztató – Euro-Travel iroda ügyvezetője szerint ugyan több utasuk érdeklődött, hogy módosíthatja-e az útját, ám végül egyikük sem kérte ezt. Paróczi Ferenc közölte: az iroda igény esetén kész módosítani akár a helyszínt, akár az időpontot. Hozzátette: jelenleg 25 utasuk tartózkodik Egyiptomban, ők jól vannak, s további csoportokat indítanak e héten.

Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója még szombaton közölte: ha van olyan utas, aki semmiképpen nem akar a merényletek helyszínére befizetett turistaútra elmenni, akkor annak valószínűleg fel fognak ajánlani egy alternatív utat.

Ugyanakkor több ország már jelezte: visszahozza kint tartózkodó állampolgárait Egyiptomból. Izrael eltanácsolja polgárait a Sínai-félszigetre utazástól, Svédország szintén ezen utazások lemondását javasolja állampolgárainak. Olaszország a merénylet helyszínére utazást kifejezetten tiltja polgárainak, míg óvatosságra int Egyiptom bármely más részének felkeresésekor is.

Comments are closed.