Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. június 20. 19:08

Vendéglátójával, Szilvan Salom izraeli külügyminiszterrel tárgyalt Izraelben a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor az MTI-nek telefonon elmondta, az izraeli kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Szilvan Salommal folytatott megbeszélésén európai kérdéseket érintettek, valamint a (francia és holland) népszavazás utáni Európa fejlődési irányát, az antiszemitizmus kérdéskörét Európában és Közép-Európában. Szót ejtettek az iráni atomarzenál kiépítésének kísérletéről és az augusztus 15-én kezdődő úgynevezett szétválasztási terv végrehajtásáról is, amely lényegében egy egyoldalú izraeli kivonulás a Gázai övezetből. Érintették általában az izraeli-magyar kapcsolatok jövőjét is, gazdasági kérdéseket, a további beruházásokat.

Szilvan Salom a tárgyalásokon Európával kapcsolatban elsősorban azt a kérdést vetette fel, hogyan viszonyul az Európai Unió külpolitikája a Hamász radikális palesztin szervezethez. Orbán Viktor világossá tette, hogy helyesli az Európai Uniónak azt a döntését, amellyel a Hamászt terrorszervezetnek nyilvánítja. „Ennek megfelelően támogatjuk az Európai Uniót abban, hogy ezt a vonalat folytassa, és nem is javasolunk semmifajta tárgyalásokat a terrorszervezettel. Izrael számára ez különös jelentőséggel bír, saját biztonsága szempontjából” – mondta.

„Mi azon az állásponton vagyunk, hogy a magyar külpolitikának közre kell működnie abban, hogy Izrael megkapja a nemzetközi garanciákat az állami létezéséhez. Tehát Izrael Államnak joga van a saját biztonságát megteremteni és megvédeni, ezt az EU külpolitikája se vonja, nem is vonhatja kétségbe „- tette hozzá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke és kísérete hétfőn felkereste a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumot, s koszorút helyezett el az áldozatok emléksátrába. Előtte felkeresték Herzl Tivadar síremlékét.

Orbán Viktor elmondta, hogy a múzeum vezetőinek felvetették: a magyarok számára fontos Eszterházy Jánosnak a Jad Vasemben történő megemlítése, a Világ Igazai közé való befogadása.

„Eszterházy János volt az egyetlen parlamenti képviselő Szlovákiában, aki a zsidótörvények ellen szavazott. Zsidómentő is volt, mind a mai napig politikai felhangoktól nem mentes vita van az ő szerepét illetően. Azt kértük, hogy ezt ne politikai kérdésnek tekintsék, hanem kizárólag a Világ Igazainak emberiességi mércével mérjék meg a tetteit, ne engedjék meg, hogy más szempontok is érvényesüljenek és így mihamarabb megkaphassa azt az elismerést Eszterházy János, és rajta keresztül mi magyarok mindannyian, ami talán megilleti őt” – tette hozzá.

A Fidesz elnöke hétfő este találkozik a magyar közösség vezetőivel. Izraelben több mint 200 ezer – magyarajkú izraeli állampolgár él. A küldöttség megnézi, hogy az itt élő magyar diaszpóra miben tudja segíteni Magyarországot, nagy világmagyar célok, nemzeti célok segítése, végrehajtása ügyében mit tudnak tenni, mire hajlandóak. „Ezt a közösséget én nem ismerem, korábban nem nagyon volt velük kapcsolatom, most szeretném, ha be tudnánk őket kapcsolni a határon túli magyarokkal ápolt kapcsolatrendszerünkbe” – tette hozzá.

Orbán Viktor találkozik még a jobboldali Likud politikusaival is. Mint a Fidesz elnöke megjegyezte, ennek az útnak a Szilvan Salom külügyminiszter való személyes találkozón túl az az igazi célja, hogy megerősítsék a Fidesz és a Likud kapcsolatait. A Likud a politikai palettán a Fideszhez legközelebb eső szervezet. „A Likud az egy nemzeti párt, kormányzópárt és nemzeti párt Izraelben. Mi is nemzeti párt vagyunk Magyarországon, az elveink is közel vannak egymáshoz, szeretnénk, hogyha a jövőben az együttműködésünk az még szorosabb lenne, mint a múltban volt. Ennek a jövőre nézve lehet jelentősége” – mondta a Fidesz elnöke.

(forrás: MTI)

3 hozzászólás to “Salom izraeli külügyminiszterrel tárgyalt Orbán Viktor”

  1. andreuta

    andreuta
    Nem hiszek Orbánnak. Nem hiszek olyan valakinek, aki – többek között – azt tette, hogy az antiszemita Demokratát ajánlotta olvasni a magyar népnek, s emiatt – ez ideig még – nem mutatott bűntudatot, nem gyakorolt önkritikát.

  2. Gavriel Zeevi

    גבי זאבי
    Nem egészen értem, miért kellett ezt a cikket a Sófárnak épp most közölnie, méghozzá „friss fórumtémák” cím alatt.
    A hír két és fél éves, az izraeli külügyminiszter már rég nem Szilvan Salom, sőt, ő egy jelenleg ellenzéki párt (a Likud) tagja, és minden pozíció nélküli. Lehet, hogy maradtak a cikkben és a reagálásban aktuális részletek – de egy két évvel ezelőtti újság – nem újság. Majd úgy húsz év múlva lehet talán nosztalgiázni a hír olvastán Orbánon is, a Likudon is…. ha még akkor egyáltalán tudni fogja az olvasó, kik is voltak ők…

    Gabi Zeevi

  3. sofar

    A hír dátuma jól látható: 2005, június 20 – 18:33

    Azért került elő épp most, mert andreuta épp most szólt hozzá