Forrás: Népszava

Demszky Gábor főpolgármester egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információkkal szolgál a Kozma utcai zsidó temetőben történt sírrongálásról. A legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás – közölte Donáth László szocialista politikus. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mélyen elítélte a történteket. Mint fogalmazott, “az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan”.

Mintegy százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben – közölte a Mazsihisz ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy a sírköveket felborították, illetve összetörték. Zoltai Gusztáv tájékoztatása szerint a temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, akkor vették észre a rongálást. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora a kár. A BRFK ügyeletese megerősítette, hogy az esetről bejelentést kaptak, és még tart a vizsgálat. Egymillió forintot ajánlott fel Demszky Gábor annak, aki információkkal szolgál a Kozma utcai zsidó temetőben történt vandál sírrongálásról. A helyszínt felkereső főpolgármester elmondta, hogy felkérte a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-t, hogy vegyenek részt a felborított és összetört sírok helyreállításában. Demszky Gábor szerint gyalázatos bűntett a sírrongálás és mélységesen elítélendő mindenféle rasszizmus, különösképpen az, amely kegyeletsértéssel párosul.

A legalantasabb, leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás – közölte Donáth László szocialista politikus. Mint mondta, aki ilyet tesz, az nem vállalja, hogy az élőkkel konfliktusba keveredjék, hanem azt gondolja, hogy az élők emlékezetének meggyalázásával szerezhet magának valamilyen fajta dicsőséget, vagy előnyt. A politikus szerint az, hogy neonáci, vagy fasiszta szimbólumot, szót nem mázoltak a sírokra, még “nem jelenti azt, hogy nem ugyanabból az indulatból tették, mint amit egyébként a jelképek magukban hordoznak”.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mélyen elítélte a Kozma utcai zsidótemető sírjainak megrongálását. “Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan” – mondta és a maga és a Fidesz nevében együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak. Mint mondta, a hatóságoktól elvárják, hogy a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban járjanak el az ügyben, és minél hamarabb kerítsék kézre az elkövetőket.

NÉPSZAVA Online

Comments are closed.