Forrás: Népszava

Az eredetileg tervezet időponthoz képest több, mint két héttel tovább láthatóak az Egyiptomból érkezett kopt kincsek a Szépművészeti Múzeumban. A kairói partnerrel történt megegyezésnek köszönhetően május 18-a helyett június 5-ig fogadja látogatóit A fáraók után – a kopt művészet kincsei Egyiptomból című kiállítás. A tárlat meghosszabbítását a nagy érdeklődésre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum kezdeményezte.

A március közepén nyílt egyedülálló tárlaton eddig csaknem 70 ezren csodálták meg az erre az alkalomra válogatott mintegy 200 műtárgyat. A különleges kiállításon zömében olyan alkotásokat láthat a közönség, amelyek még sohasem hagyták el az egyiptomi múzeumokat. (Népszava)

A Körcsarnokban lesz a Bikini koncert

A korábbi közléssel ellentétben nem a Kisstadionban, hanem a Körcsarnokban tartják május 14-én, szombaton este hét órakor a Bikini együttes szuperkoncertjét. A korábban a Kisstadionba meghírdetett rendezvényre megváltott jegyek érvényesek. A koncerten részt vesznek a zenekar hajdani és jelenlegi tagjai, a színpadon az együttes múltja és jelene elevenedik majd meg. Ennek megfelelően először a Nagy Feró, Németh Alajos, Németh Gábor és Vedres József alkotta ős-Bikini játszik az első két lemezről. Ezután lép a közönség elé a mai felállású csapat: Német Alajos. D. Nagy Lajos, Csillag Endre, Mihalik Viktor, Makovics Dénes és Bördén Szabolcs. Fellép az este folyamán a Bikini egykori billentyűse, Gallai Péter is. (MTI)

Izraeli filmtavasz

Izraeli filmtavasz címmel kortárs izraeli alkotásokat vetítenek május 19-től a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban; az esemény vendége Avi Nesher rendező lesz. A május 25-ig tartó programban Avi Nesher legújabb filmje, A világ végén fordulj balra című alkotás is szerepel, amely az elmúlt tíz év legnagyobb kasszasikere volt az izraeli mozikban. Az idén elhunyt világhírű magyar származású izraeli íróra, Efraim Kishonra legismertebb filmje, az 1963-ban készült Sallah Shabati vetítésével emlékeznek. A nézők megtekinthetik még Eytan Fox A vízenjáró és Joseph Cedar Tábortűz című munkáját, továbbá három, tavaly készült dokumentumfilmet is: Az erdőn kívül, a Forgatási napok és a Hölgyeké a győzelem című alkotást. (MTI)

Új igazgatók

Új vezetőket nevezett ki Bozóki András kulturális miniszter az oktatási miniszter egyetértésével. A 41 pályázó közül kiválasztott új igazgatók megbízatása szeptember 1-vel kezdődik, és a külszolgálati kormányrendelet alapján négy évig tart. A Brüsszeli Magyar Kulturális Központot szeptembertől Dr. Petőcz György vezeti. A Prágai Magyar Kulturális Központ élére Varga György kerül. A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete új igazgatója Dr. Krasztev Péter; a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központot dr. Lázár Imre vezeti szeptembertől. A Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója Gordon István lesz. (Népszava)

Zöld út az örökségvédelmi törvénymódosításnak

Megkezdődött a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény

módosításának parlamenti vitája. A javaslatot tegnap elfogadta és általános vitára alkalmasnak minősítette Parlament Idegenforgalmi, valamint a Kulturális és Sajtóbizottsága – tudtuk meg Varga Kálmántól a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökétől. A tervek szerint az általános vita május 24-én kezdődik Bozóki András kulturális miniszter expozéjával.

A törvénymódosítás a régészet, a műemlékvédelem és a műtárgyfelügyelet területén egyaránt erősíti az értékvédelmet, olyan új kategóriákat emel be a szabályozásba, mint a világörökség, nemzeti emlékhelyek, történeti emlékhelyek. A törvény mellékleteként szereplő, állami tulajdonban tartandó műemlékek listája tartalmilag nem változott, azaz az előzetes tervekkel szemben nem kerülhetnek ki műemléki ingatlanok állami tulajdonból.

A törvény módosítása során közel 60 szakmai és civil szervezettel történt egyeztetés, a szakmai közvélemény egyöntetűen támogatja a kezdeményezést.

(Népszava)

Comments are closed.