Forrás: Új Élet

Hisszük, aki egyszer részt vesz Az Élet Menetén, később nagykövetünk lesz az antiszemitizmus elleni harcunkban…

Az írott és az elektronikus média képviselőinek tartottak sajtótájékoztatót „Az Élet Menete 2005 Magyarország” alapítói. Gordon Gábor köszöntő szavai után Verő Tamás rabbi ismertette az idei program részleteit, majd válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

A többnapos programsorozat (civil kezdeményezésként) a Budapesti Élet Menetével veszi kezdetét. A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából várnak mindenkit április 16-án, szombaton este 19.45 órától a VI. kerületi Liszt Ferenc térre, hogy élő láncot alkotva vonuljon az egykori budapesti gettón keresztül a Dohány utcai zsinagóga elé. Ezen a helyszínen Lamperth Mónika belügyminiszter asszony, valamint Schweitzer József nyug. országos főrabbi mondanak beszédet.

Ezután a rakparton folytatódik a megemlékezés, ahol egykor zsidókat lőttek a Dunába, majd 21.30 órakor a Lánchíd és a Margit híd közötti részen élő láncot alkotva (egy-egy szál gyertyával) fejeződik be a demonstráció.

Május 2-án, hétfőn, este 19.30 órától Memento címmel Gerendás Péter és barátai adnak koncertet a Dohány utcai zsinagógában.

A zenei eseményt követően indul a négynapos programon részt vevő ezerfős első csoport, hozzájuk a helyszínen, Auschwitzban csatlakozik az a nyolcszáz fő, akik a rövidebb, kétnapos programot választották.

A magyarországi küldöttséget Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti, az emlékezőkhöz művészek, sportolók, miniszterek, politikusok, újságírók és más közéleti személyek, valamint az Oktatási Minisztérium szervezésében világi középiskolák diákjai és a magyarországi cigányság képviselői is csatlakoznak. A program nemzetközi fővédnöke Ariel Saron, Izrael Állam miniszterelnöke, a magyarországi Élet Menete fővédnökei David Admon, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Zoltai Gusztáv üv. igazgató.

A részletes program megtekintésére és a kétnapos útra való korlátozott számú jelentkezésre interneten a www.eletmenete.hu weblapon, vagy személyesen a Hitközségen (Síp utca 12.), Gordon Gábornál van lehetőség.

Comments are closed.