Forrás: Népszava

Több százan csatlakoztak szombat este az Élet Menetéhez, amelynek résztvevői a Liszt Ferenc térről indulva a Dohány utcai zsinagógánál emlékeztek a holokauszt áldozataira, a tragédia magyarországi emléknapján. Kormánypárti, és ellenzéki politikusok is a holokauszt tanulságira hívták fel a figyelmet, és pártállás nélkül hitett tettek a szabadságjogok védelme, a kirekesztés ellen. Felavatták a Cipők a Dunaparton nevű alkotást, amely a nyilas uralom idején a folyóba lőtt áldozatoknak állít emléket.

Egy olyan öregember áll előttetek, aki itt járkált ezeken a tereken a sárga csillaggal, de nem a megszégyenítés érzésével – mondta Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a holokauszt magyarországi emléknapján a Dohány utcai zsinagóga előtt összegyűlt több száz fős fáklyás tömeg előtt. Az áldozatokra emlékezők menete a Liszt Ferenc tértől indult, s végighaladt az egykori pesti gettó területén. Kigyúltak a lángok, hogy jelt adjanak és elválasszanak attól a rossztól, amely 1944. március 19-étől körülvette a zsidókat, hogy azután a romákat is érintse – mondta Schweitzer József Magyarország német megszállásának időpontjára utalva.

A zsinagógánál tartott beszédében a demokratikus Magyar Köztársaság belügyminisztereként megkövette az áldozatokat és az áldozatok hozzátartozóit a Lamperth Mónika. Úgy fogalmazott: a magyar zsidóságot ért borzalom nem csupán zsidó, hanem magyar ügy, ezért mindenkinek kötelessége az áldozatokra megemlékezni, és az áldozatokra emlékeztetni.

Magyarországnak olyan kormányai vannak és lesznek, amelyek megvédik a szabadságot, a biztonságot, az emberi életeket és nem engedik a gyűlölet gondolatát, a gyűlölet szavát és a gyűlölet cselekvését – mondta a miniszterelnök a Cipők a Duna-parton elnevezésű kompozíció avatásakor, ahová a zsinagógánál tartott megemlékezés után mentek a résztvevők. Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter kancelláriaminiszter, valamint Steiner Pál, az V. kerület polgármestere adta át Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotását: a 60 pár vas cipő a nyilasterror idején a Dunába lőtt embereknek állít emléket. A kormányfő kiemelte, hogy a holokauszt nem egy valamikori magyar kormány felelőssége, de megvalósításához a numerus clausus-szal, illetve a zsidó törvényekkel hozzájárult.

A múltnak és a jövőnek is üzen a főhajtás a diktatórikus rendszerek áldozatainak emléke előtt – mondta a Fidesz elnöke, amikor részt vett a holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtáson a budapesti Terror Háza Múzeumban. Orbán Viktor beszédében kijelentette, hogy Magyarországon származásra, fajra, korra, nemre való tekintet nélkül minden embert megillet a szabadsághoz, a biztonságos élethez, az emberi méltóság tiszteletéhez való jog. Kiemelte: ezt a mindenkori hatalomnak – legyen szó politikai, társadalmi vagy párterőről – alkotmányos kötelezettségeinek eleget téve védenie kell. A megemlékezésen többek között részt vett Schmitt Pál, a párt alelnöke is. A IX. kerületi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál szombaton reggeltől diákok olvasták fel az áldozatok nevét.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.