Forrás: Magyar Hírlap

Több százan vettek részt szombat este az Élet Menete felvonuláson

Több száz fáklyás megemlékező alkotott szombat este élőláncot a budapesti Duna-parton, ahol felavatták a Cipőket, a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító műalkotást. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök itt, Orbán Viktor Fidesz-elnök a Terror Háza előtt mondott beszédet.

Szkinheddemonstráció a Várban. Nem az áldozatokra emlékeztek fotó: Heged s Márta

Több százan vettek részt szombat este az Élet Menete felvonuláson. A parlament öt évvel ezelőtt nyilvánította április 16-át a magyarországi holokauszt emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidók deportálása a budapesti gettó létrehozásával.

A megemlékezők fáklyákkal vonultak a Liszt Ferenc térről a Dohány utcai zsinagóga elé, ahol Lamperth Mónika belügyminiszter és Schweitzer József nyugalmazott főrabbi beszédet mondott. A belügyminiszter kijelentette: a holokauszt magyar ügy is, és megkövette az áldozatokat és hozzátartozóikat azért, amit a magyar belügyminisztérium a harmincas-negyvenes években a zsidóság ellen tett. Schweitzer József azt hangsúlyozta, a gettósítás a zsidótörvények alkotóit szégyenítette meg.

A beszédek után a menet továbbindult a Duna-partra, ott Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál, az V. kerület polgármestere felavatta Pauer Gyula alkotását, a hatvan pár öntöttvas lábbeliből álló kompozíciót, amely a nyilasterror idején a Dunába lőtt embereknek állít emléket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: Magyarországnak olyan kormányai vannak, amelyek megvédik a szabadságot, nem engedik a gyűlölet gondolatát, szavát és cselekvését.

Orbán Viktor a Terror Házában gyertyagyújtáson vett részt. A pártelnök beszédében kijelentette: minden embert megillet az emberi méltóság tiszteletéhez való jog, és ezt a mindenkori hatalomnak védenie kell. A jelenlévők ezután a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba mentek, ahol diákok olvasták fel az eddig ismert kilencvenkétezer magyar áldozat nevét.

mh-összeállítás

Comments are closed.