Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 15. 14:25

Holokauszt-emlékművet avatnak szombaton, a holokauszt áldozatainak emléknapján Budapesten. A hatvan pár, öntöttvasból mintázott korhű cipő a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon.

‘Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án’ – idézte az emlékművön olvasható feliratot az alkotó, Pauer Gyula szobrászművész. A szöveg három nyelven – magyarul, angolul és héberül – öntöttvas táblákon olvasható az emlékhely három pontján. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó elmondta, hogy az öntöttvasból kiöntött hatvan pár cipő az 1940-es évekből való. Mint magyarázta, azért ennyi cipő alkotja az emlékművet, mert körülbelül ennyi adja a kompozíció teljességét, és a holokauszt hatvanéves évfordulójáról van szó.

Hangsúlyozta, hogy szimbolikus a hely, hiszen nem csak az emlékmű helyén lőttek a Dunába embereket, hanem ‘rendszeresen és mindenütt’, sőt leginkább az északi, újpesti kikötő felé, a Margit hídnál. Pauer Gyula elmondta, hogy a megvalósítás alkotói kezdeményezés alapján indult, filmes barátjával, Can Togay-jal találták ki az ötletet. A szobrászművész a költségekről elmondta, hogy az emlékmű mintegy 24 millió forintba került. A Miniszterelnöki Hivatal felkarolta a kezdeményezést, 19 millió forinttal támogatta a megvalósítást, emellett magánszemélyektől is érkeztek adományok a Szobrászatért Alapítvány ‘Cipők a Duna-parton’ elkülönített számlájára.

A műszaki átadás folyamatos – mondta Pauer Gyula, hozzátéve, hogy van még néhány apróbb teendő. Példaként említette, nagyon rozsdásak a cipők, olajat kell rájuk égetni, hogy feketék legyenek. Az emlékmű-avatás a szombaton tartandó fáklyás holokauszt-megemlékezés része lesz, a felekezetek általi megáldást vasárnap tartják – tájékoztatott a szobrászművész.

(MTI)

Comments are closed.