Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 4. 00:00

Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő: II. János Pál nyomott hagyott a történelemben, hozzásegített leküzdeni a kelet-nyugati szembenállást. Egykorúak voltunk, mégis atyai jó barátnak tartottam, akitől a nehéz pillanatokban kértem tanácsot.

Jacques Chirac francia elnök: II. János Pál bátorságával és eltökéltségével megérintette a szíveket és szellemeket, kinyitva az egyház kapuit a világ reménysége és szenvedései előtt.

Tony Blair brit kormányfő: A néhai katolikus egyházfő élete során végig a társadalmi igazságosságért küzdött, mindig az elnyomottak oldalán állt – akkor is, amikor fiatalemberként a náci megszállással kellett szembenéznie, és később is, amikor a kommunista rezsim ellen intézett nyílt kihívást. II. János Pál soha nem ingott meg, amikor az általa helyesnek tartott ügyekért harcolt.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke: A pápa lényegi szerepet játszott Európa újraegyesítésében. Európa soha nem felejti el II. János Pál harcát a békéért és az emberi méltóságért. Az egyházfő példamutató bátorsága és emberiessége űrt hagy maga után hívők és nem hívők lelkében egyaránt.

George W. Bush amerikai elnök: A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával. Úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként. Hazájában, Lengyelországban ez a tanúságtétel egy demokratikus forradalmat indított el, amely végigsöpört Európán, és megváltoztatta a történelem menetét.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár: II. János Pál a béke fáradhatatlan szószólója volt. Azon túl, hogy betöltötte egymilliárd férfi, nő és gyermek szellemei vezetőjének szerepét, a vallások közötti párbeszéd valódi úttörője is volt.

Elio Toaff volt római főrabbi: 1986-ban én fogadtam II. János Pált a római zsinagógában. Hatalmas fordulat volt. Tartottam a találkozótól, de amikor tárt karokkal belépett, és átölelt engem, tudtam, hogy minden rendben lesz. Izraeli útjával elsöpörte az előítéleteket.

II. Alekszij pátriárka: II. János Pál pápasága egész korszakká vált a római katolikus egyház életében és az egész modern történelemben. A katolikus egyház életében beköszöntő új időszak remélhetőleg segít megújítani a kölcsönös tisztelet és a keresztény testvéri szeretet kapcsolatait egyházaink között.

Mihail Gorbacsov, a volt Szovjetunió egykori első és egyben utolsó elnöke: II. János Pál pápa az első számú humanista volt ezen a földgolyón. A pápa nemcsak a katolikusokért, hanem az egész világért rengeteget tett.

Comments are closed.