Forrás: NOL

Irodalom bögre- marketinggel

V. Gy., 2005. március 7. 00:00

Több tucat frissen verbuvált olvasókört jegyez A Nagy Könyv-játék világhálós oldala (anagykonyv.hu). Tegnapig a legtöbben Budapestről (13) és Szegedről (8) adtak hírt magukról. Szegeden például a piarista diákok több csoportot is szerveztek, de körök alakultak Komárnótól Kelebiáig, Abonytól Paksig vagy húsz településen. A legtöbbjük neve a tagok közös olvasmányélményeire utal – Durell, Verne, Hrabal, Szabó Magda és így tovább -, ami érthető.

Némelyek persze ezzel jópofiznak, de ez is belefér. A március 15-én kezdődő televíziós játék és mozgalom szervezői azonban jutalompontokkal honorálják a körök (formális) alakítását, illetve az arról szóló bejelentést. És e pontok összegyűjtésével olvasólámpát, pólót, bögrét (!) lehet nyerni. Hogy miért nem könyvet, ha már A Nagy Könyvről van szó – rejtély. Csak nem a Big Brother megmaradt marketingkészletét vették át?

Különösen azért furcsa ez a gagyi fogás, mert az elkövetkező hetekben bizonyára gombamód szaporodó olvasóköri bejelentkezések mögött van valóságos kulturális tartalom, sőt igazi szenvedély (is). Erről ugyanannak a világhálós portálnak a csevegő oldalain győződhetünk meg. Igen élénk eszmecsere indult meg ugyanis a könyvekről, szerzőkről és arról, vajon hogyan fog alakulni a verseny. Megkezdődött a tippelés, mely művek kerülhetnek a legjobb százba, melyik lesz A Nagy Könyv. Egyes írók hívei külön csevegnek, műveket ajánlanak egymásnak, vitatják egyik-másik értékét. Úgy látszik, olyan országos olvasási párbeszéd van kialakulóban, amely eddig csak jóval szűkebb körben jöhetett létre (például a litera.hu oldalain). Ezért már megérte. És ha ehhez a játék izgalma is kell, nem baj.

Az egyik levélíró szerint „úgyis Harry Potter és a Sorstalanság fog győzni”, mert a megfilmesített regényeknek behozhatatlan az előnyük. Mások befutónak tartják Bulgakov Mester és Margaritáját, Tolsztoj vagy Coelho egyik-másik művét éppúgy, mint Szabó Magda, Esterházy, Závada, Karinthy, Szerb Antal vagy mindkét Jókai (Mór és Anna) munkáit. Élénk visszhangot keltett az a fölvetés: vajon lehet-e az ország kedvence a Biblia? Lapunk a játék szervezőitől megtudta, nálunk csak szorosan vett regény szerepelhet a versenyben, a Biblia nem az, tehát nem kerülhet fel a listára, akárcsak Petőfi vagy Arany elbeszélő költeményei. A magyar Nagy Könyv-játék a BBC-televízió licence alapján indul, az angol szabályokat követi, és eltér a németországitól, amelyben tágabb műfaji korlátok között a Biblia a második lett a kedvencek sorában (a briteknél is győztes A gyűrűk ura után).

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.