Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 2. szerda

Életképes palesztin állam a cél

Az ‘útiterv’ betartására szólították fel Izraelt és a Palesztin Hatóságot a londoni konferencián

A közel-keleti kvartett felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy tegyen meg mindent a tel-avivi öngyilkos merénylet hátterében álló szélsőséges erők kézrekerítéséért. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország képviselőiből álló csoport Londonban ülésezett, ahol tegnap megkezdődött az izraeli-palesztin megbékélést szorgalmazó közel-keleti konferencia.

Tony Blair brit kormányfő, a londoni tanácskozás házigazdája megnyitó beszédében sürgette, hogy a nemzetközi közösség nyújtson kézzelfogható támogatást a Palesztin Hatóságnak. A tanácskozásra a brit fővárosban érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnök, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Izrael nem képviselteti magát a konferencián, amelyen 23 ország külügyminiszterei tanácskoznak.

A A tanácskozás végén 17 oldalas záródokumentumot tettek közzé, amely részletezi, hogy a Palesztin Hatóság milyen reformintézkedések megtételét tűzte ki célul, a nemzetközi közösség pedig ígéretet tett, hogy támogatja a palesztin erőfeszítéseket. A cél a szuverén, erős, független és területileg összekapcsolt, gazdasági, politikai és társadalmi téren is életképes palesztin állam megteremtése. A dokumentum felhívja Izraelt, hogy bontsa le a palesztin gazdasági tevékenységet akadályozó korlátozásokat, s mindkét felet sürgetik, hogy tartsák magukat az ‘útitervben’ foglaltakhoz.

Mahmúd Abbász a konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta: ‘Legfontosabb üzenetünk, hogy készen állunk a belbiztonság megerősítésére. Felvonultattuk a biztonsági erőket, s döntést hoztunk a biztonsági apparátus egységesítéséről, s folytatjuk ezeknek az intézkedésekenek a végrehajtását.’ A több mint húsz biztonsági szervezet egységesítése az Egyesült Államok egyik fő követelése a palesztinoktól.

Szilvan Shalom izraeli külügyminiszter, aki tegnap Budapesten tárgyalt, az izraeli rádiónak nyilatkozva bírálta Abbász palesztin elnököt, amiért együttműködésre törekszik a palesztin szélsőségesekkel, ahelyett, hogy a palesztin szervezetek összeroppantása lenne a célja. ‘Sajnálom, hogy a palesztin vezetés habozik harcba szállni a terror ellen. Ameddig nem számolják fel a terrorista infrastruktúrát, addig nem lesz valódi előrehaladás a megbékélés útján’ – mondta az izraeli diplomácia vezetője.

Condoleezza Rice londoni beszédében történelmi intézkedésnek minősítette a Gázai övezeti, illetve bizonyos ciszjordániai zsidó telepek felszámolását, de világossá tette, hogy az Egyesült Államok elvárja Izraeltől valamennyi ígéretének teljesítését. ‘Izraelnek nem szabad olyan lépéseket tennie, amelyek ártanának a végső rendezésnek, és oly módon kell segítséget nyújtani, hogy az új palesztin állam valóban életképes legyen’ – hangoztatta Rice. Bejelentette, hogy William Ward tábornok, az Egyesült Államok különmegbízottja hamarosan átteszi székhelyét a Közel-Keletre. Az amerikai külügyminiszter rövid megbeszélést folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, a közel-keleti helyzet mellett Libanonról és Szudánról is szót ejtettek.

Népszava-összeállítás

Képaláírás

Tony Blair, a konferencia házigazdája fogadja az érkező Mahmúd Abbász palesztin elnököt Fotó: Reuters

CopyRight Népszava

Comments are closed.