Forrás: National Geographic

Holokauszt képregény a budapesti metrón

“Utazó kiállítás” látható március első napjaitól a metrón, több kocsiban Art Spiegelman Maus (Egér) című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregény lapjait helyezik el.

Néhány metrókocsiban nem lesznek reklámok. Ha a városban utazók beszállnak a kocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregényfigurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel.

A mű egy auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba grafikusművész fiának. Egyedi jellegét az adja, hogy a lengyelországi zsidó családból származó, stockholmi születésű Art Spiegelman nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket, apja traumáit, állatszereplőkkel helyettesítve az embereket.

A fekete-fehér képkockákon a zsidó szereplők egerek, a németek macskák, a lengyelek disznók, a franciák békák, az amerikaiak kutyák alakjában jelennek meg.

“60 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, 60 éve fejeződött be a második világháború. Ezen a szokatlan metró-tárlaton együtt emlékezünk: magyar állampolgárként, európaiként, emberként” – olvasható a kiállítás előzetesében.

A képregény teljes magyar változata január végén jelent meg a Holokauszt Emlékközpont támogatásával.

A mintegy háromszáz oldalas kiadvány mindkét eredeti kötetet tartalmazza: 1986-ban megjelent első darabja az 1930-as évektől Auschwitzba deportálásukig, az 1991-ben kiadott második pedig a háború végéig követi nyomon Vladek és Anja Spiegelmann életét.

National Geographic Online

2005.február.28

2 hozzászólás to “Holokauszt képregény a budapesti metrón”

  1. jOSEF Weiss

    ugy gondolom hogy tiszteletlen auschwitzi martirjainkat mint egereket bemutatni. Artatlan kis gyermekek,hires irok, rabbik,orvosok,koldusok,iparosok stb. elvesztettek eletuket kegyetlen korulmenyek kozott, hogy most a budapesti metroban mint egerek jelenjenek meg,termesztesen sok antiszemita csufolodni fog ettol a kiallitasal.

  2. rebecca

    Az OK., hogy fejezi ki magát a művész, de mi köze ennek a metró utasainak? Ezt mondom, mint egy zsidó. Miért kell reggel már drámát látni az embereknek? Az ilyen ötletek még boldogtalanabbá és depressziósabbá teszik az embert. Nem eléggé azok a magyarok?
    Inkább vidám plakátokkal kellene mindenhol vidítani. Őrület milyen hülyeségek jutnak a magyar agyába,