Forrás: NOL

Helyezkedés Amerika felé

Thomas Schreiber, 2005. február 9. 00:00

Sokasodnak a francia külpolitika átrendeződésének jelei. A diplomáciai szóhasználatban ritkán alkalmazott „positionnement” (magyar megfelelője: helyezkedés) sűrű emlegetését politikai, stratégiai és gazdasági szempontok egyaránt indokolják. A „helyezkedés” legfőbb oka az amerikai elnökválasztás eredménye. Párizsban John Kerry szenátor győzelmét kívánták, mindenki kénytelen elismerni, hogy George W. Bush élvezi az amerikaiak nagy többségének bizalmát élvezi. A franciák kénytelen-kelletlen késznek mutatkoznak a Washingtonnal megromlott kapcsolatok rendezésére. Ami nem jelenti az iraki helyzetre vonatkozó – és alapjában helyesnek bizonyult – francia magatartás megváltoztatását. Párizs azonb részt venne az új iraki rendfenntartó egységek kiképzésében.

Jacques Chiracnak akarva-akaratlanul mindinkább számolnia kell Gerhard Schöderrel, aki ugyan barátja és szövetségese, de egyúttal vetélytársa is. Február végén Schröder találkozni fog az Európába látogató, s második mandátumát kezdő Bushsal, és a kancellár „lobbizni” készül Németország nemzetközi szerepének felértékelése érdekében. Berlin a republikánus adminisztráció kegyeit keresi és az Egyesült Államok támogatására számít, hogy az ENSZ tervezett reformja keretében Németország egy kibővített Biztonsági Tanács állandó tagja lehessen. A jelek szerint erre komoly reménye van. A franciák még nem mondták ki a végső szót. Ezért is volt annyira fontos, hogy Chirac minél előbb találkozzon Bushsal, ami tehát hamarosan megtörténik. Maga ez a tény is hozzájárult Condoleezza Rice meleg párizsi fogadtatásához, hiszen, ha csupán taktikai okokból is, Washington kész a korábbinál megértőbb magatartást tanúsítani Franciaországot illetően. Mindenesetre francia részről továbbra is nagy erőfeszítéseket tesznek Párizs nemzetközi befolyásának demonstrálására. Rice közel-keleti útjának másnapján francia kollégája, Michel Barnier váratlanul Izraelbe látogatott, majd találkozott a palesztin vezetőkkel.

A Quai d’Orsay vezetője ezzel a szinte az utolsó percben elhatározott utazással kívánta demonstrálni, hogy Párizs szintén szere-pet kíván játszani a közelkeleti probléma rendezé-sében.

Párizs, 2005. február

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.