Erec

Izrael Állam budapesti nagykövete felajánlotta a VII. kerület polgármesterének, hogy tapasztalataival segíti a régi pesti zsidónegyed épületeinek megóvását, rehabilitációját.

„A tel-avivi városháza alpolgármestere voltam, hatalmas szakmai tapasztalatom van, és ezt szeretném a rendelkezésükre bocsátani” – mondta David Admon azután, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek jelenlétében csaknem másfél órás megbeszélést folytatott Hunvald Györggyel a polgármesteri hivatalban.

A nagykövet fontosnak nevezte, hogy az izraeli befektetők maximálisan támogassák a területet, fektessenek be itt, tegyék azt „lakhatóvá”.

Hunvald György polgármester közölte: David Admon tájékoztatása szerint Tel-Avivban annak idején hasonló problémák vetődtek fel a korabeli házak megóvása, rehabilitációja kapcsán.

„A nagykövet úr elmondása szerint Izrael Állam már túl van azokon a törvénymódosításokon, amelyek jelenleg Magyarországon még hiányoznak” – közölte.

A polgármester elmondta: jelenleg is dolgoznak egy olyan modellen, amely a műemlékvédelmi és adótörvények módosítására tesz javaslatot. Az elképzelést szeretnék december elején eljuttatni Hiller István kulturális miniszterhez, „onnantól kezdve a parlament dolga az, hogy elfogadja ezeket a módosításokat” – tette hozzá.

Hunvald György az általa javasolt modell lényegét abban jelölte meg, hogy a területen álló társasházak, amelyek épülete műemlék vagy műemlék jellegű, kaphassanak államilag garantált hitelt.

Emellett azok a tulajdonosok, akik műemléki területen laknak és hitelt vettek fel a műemlék rehabilitációjára, az adott évben fizetendő hitelrészletet leírhatnák a személyi jövedelemadójukból – magyarázta.

A polgármester szerint ezzel nagy mértékben felgyorsulhatna a magyarországi műemlékek felújítása.

Elmondta azt is, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KöH) által ideiglenesen védettséget kapott (a Károly körút, a Dohány utca, a Klauzál utca és a Király utca határolta) területen 282 épületről van szó, ezek közül a jelenlegi terv szerint 13 bontható.

Hunvald György közölte: az ideiglenes védettség addig tart, amíg a miniszter rendelettel nem dönt az egyes épületek, a terület védelméről.

Hangsúlyozta, hogy a KöH és az önkormányzat között lázas munka zajlik arra vonatkozóan, a területen lévő épületek közül melyek legyenek azok, amelyeket végleges védelemre javasolnak.

„A két szervezet között, a két hivatal között nagyon-nagyon jó az együttműködés” – szögezte le.

A polgármester szólt arról is: a főváros várhatóan december elején belép abba a rehabilitációs társulásba, amelyet a belső kerületek alkottak, ennek révén lehetővé válik az egységes szabályozás.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke kiemelte: úgy gondolják, a területen nem csak épület-rehabilitációra, hanem revitalizációra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy „újra virágzó zsidó élet legyen”.

„Mi ebben vagyunk érdekeltek és ebben keressük a partnereket” – tette hozzá.

Breuer Péter BPI

Comments are closed.