Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Szabad kezet kaptak a katonák

Minden tárgyalást felfüggesztettek Izrael és a palesztinok között · Kiújult az erőszak

2005. január 17. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Washington bízik benne, hogy a palesztinokkal való tárgyalások felfüggesztése ideiglenes állapot, jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter. Ariel Saron izraeli kormányfő pénteken bejelentette, a karni átkelőnél történt robbantások miatt határozatlan időre befagyasztják a kapcsolattartást a palesztinokkal, később pedig szabad kezet adott a katonáknak a „terroristahálózat felszámolása” érdekében.

Bírálta Izrael döntését Ahmed Korei palesztin miniszterelnök. „Izrael minden alkalmat ürügyként használ arra, hogy megakadályozzon minden olyan komolyan vehető erőfeszítést, amely a békefolyamat felújítására irányul” – mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Korei, akinek véleményéhez csatlakozott Szaeb Erakat is. A palesztin főtárgyaló szerint a rendezéshez vezető út a tárgyalások folytatása, s nem azok befagyasztása.

Ariel Saron a vasárnapi heti kormányülésen bejelentette: utasította a fegyveres erőket, hogy időkorlát nélkül és minden eszközzel lépjenek fel a terrorszervezetek ellen a Gázai övezetben, mert „a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan, és nem folytatódhat így”. „Ezek az utasítások mindaddig érvényben lesznek, amíg a palesztinok nem hajlandók a kisujjukat mozdítani” a gázai övezeti szélsőségesekkel szemben – mondta a kormányfő, akinek szavait a rádió közvetítette. „A palesztin vezetésben történt változás ellenére még nem látjuk, hogy bármit tennének a terrorizmus ellen.” Hozzátette: „Egy évszázada küzdünk a terrorizmus ellen, és sohasem engedtünk. Nehéz napokat élünk, de volt már ilyenekben részünk, és nem fogunk engedni.”

Hasonló csalódottságról adtak számot az izraeliek Mahmúd Abbász palesztin elnök szombati beiktatásakor mondott beszéde hallatán. „Az izraeli kormánynak csalódást okozott a beszéd, különösen az a tény, hogy a palesztin vezető nem kötelezte el magát a terrorizmus elleni harcra” – mondta Avi Pazner izraeli kormányszóvivő. „Abbász a legcsekélyebb szándékát sem jelezte a terrorizmus elleni harcra, márpedig a (palesztin) fegyveres csoportok elleni határozott fellépése nélkül nem kezdődhet újra a párbeszéd Izrael és a palesztinok között” – hangsúlyozta jeruzsálemi nyilatkozatában a szóvivő. Hozzátette: ilyen körülmények között attól lehet tartani, hogy folytatódni fog az erőszak.

Szombaton egy nagyszabású izraeli hadműveletben nyolc palesztin halt meg, gázai palesztinok ugyanakkor házi készítésű rakétákat lőttek ki Szderót izraeli városra, súlyosan megsebesítve egy tizenéves lányt. Vasárnap kora reggel a Hamász mozgalom tagjai újabb két rakétát lőttek ki Szderótra, de akkor senki sem sérült meg. Az izraeli hadműveletek vasárnap is folytatódtak az övezetben.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád elutasították egy nappal korábban Mahmúd Abbász tűzszüneti felhívását, amelyet az újonnan beiktatott palesztin elnök mind a palesztin szervezetekhez, mind pedig Izraelhez intézett. „Szó sem lehet tűzszünetről, amíg Izrael véget nem vet a palesztinok elleni agresszióinak. A palesztin nép csak önvédelmi harcot folytat a megszállók ellen” – mondta Gázában Számi Abu Zahri, a Hamász szóvivője. A Dzsihád gázai övezeti vezetője hasonló megokolással utasította viszsza a palesztin elnök kezdeményezését. Mohammed al-Hindi szavai szerint a palesztin fegyveres ellenállást az izraeli megszállás kényszeríti ki. Mint mondta, a Hamász kész párbeszédet folytatni Abbásszal, de nem hajlandó lemondani a fegyveres harcról. Az új elnök a héten a Gázai övezetbe látogat, hogy megpróbálja elejét venni az erőszaknak.

Jacques Chirac francia államfő tegnap telefonon beszélt Mahmúd Abbásszal, Franciaország támogatásáról biztosította őt, és meghívta, hogy találkozzanak Párizsban, „amint lehetséges” – közölte a francia elnöki hivatal. A francia elnök hangsúlyozta az útiterv néven ismert béketervezet mielőbbi felújításának fontosságát. – nyilatkozta Jérome Bonnafont elnöki szóvivő.

Tömeges lemondás. Nem sokkal Mahmúd Abbász beiktatása után lemondott a palesztin választási bizottság 46 tagja. Lépésüket az elnök stábjának és a palesztin biztonsági szolgálat tagjainak erős nyomásgyakorlásával indokolták. Lapértékelések szerint a tömeges lemondás megkérdőjelezi az egy héttel ezelőtt lezajlott palesztin elnökválasztás tisztaságát, és éles ellentétben áll a nemzetközi szervezetek kiváló értékelésével. A Hamász szerint „nagy kérdőjel” került a szavazatok megbízhatósága fölé, és azonnali vizsgálatot követelt. (S. L. S.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.