Forrás: NOL

Fizettek-e a franciák a túszokért?

BBC-lapszemle

Népszabadság Online, 2004. december 23. 09:15

Szinte minden ma reggeli brit napilap részletesen foglalkozik a két Irakban túszul ejtett francia újságíró hazatérésével.

Christian Chesnot és George Malbrunot augusztus óta összesen 124 napot töltött a szélsőséges iszlám militáns túszejtők fogságában.

Franciaország meghökkenése a túszok szabadon bocsájtása miatt – olvashatjuk a DAILY TELEGRAPH szalagcímében.

A lap szerint kommentátorok most azt találgatják, vajon miért tartott ilyen sokáig a két túsz szabadon engedésének kieszközlése és vajon mi bírta rá a túszejtőket, hogy pont most engedjék szabadon a két franciát.

A baloldali LIBERATION szerint a francia diplomácia nem kerülhet ki emelt fővel ebből az esetből. A párizsi kormány hagyományos arab-politikája és az iraki beavatkozással való szembehelyezkedése végeredményben sem védelmet nem adott a franciáknak, sem a nemzetközi politika porondján nem emelte az ország presztízsét – véli a lap.

Az INDEPENDENT két teljes oldalt szentel a témának – a hosszadalmas elemzés címe magáért beszél: Fizetett-e Franciaország a túszokért?

A lap idézi a két újságírót, akik – az előző megállapításokra rácáfolva – azt mondták, azért maradtak életben, mert hangsúlyozták, hogy ők franciák és kormányuk mindig is ellenezte az iraki beavatkozást.

De ha ez így van, akkor miért vártak majd négy hónapot a szabadon bocsájtásukkal a túszejtők? – teszi fel a kérdést az INDEPENDENT.

Az ugyancsak francia LE MONDE meg is adja a választ – a lap értesülése szerint egy magas rangú francia politikus utalt arra, hogy pénz, meglehetősen nagy összeg cserélt gazdát.

Ugyancsak minden ma reggeli brit napilap beszámol Tony Blair brit miniszterelnök izraeli tárgyalásainak eredményéről.

A FINANCIAL TIMES címlapján Blair és Sharon izraeli kormányfő mosolygó fényképe látható, a képaláírás tanulsága szerint a rangos pénzügyi napilap sikeresnek tekinti a brit miniszterelnök útját.

Az INDEPENDENT témával foglalkozó cikke, legalábbis címében azonban mást sugall: Sharon méltatja a megbeszéléseket, a konferenciára azonban nem megy el. A konferencia ebben az esetben a brit miniszterelnök közel-keleti diplomáciájának sikere – március elején Londonban tartanak nemzetközi konferenciát a közel-keleti rendezésről – melyre – a GUARDIAN értesülése szerint, Bush elnök új külügyminiszterét, Condoleeza Rice-t küldi.

Az INDEPENDENT azonban hangoztatja, Izrael – bár Ariel Sharon fontosnak nevezte a konferenciát – máris egyértelműen jelezte, hogy mivel ott főként a palesztín kérdésekre összpontosítanak majd – ezért nem képviselteti magát.

És végül: a ma reggeli GUARDIAN címlapját egy bűbájos fehér kecskegida karácsonyi fotója díszíti. A lap szerint az idei angol karácsonyi piac slágere az élő kecske, melyből eddig 30 ezer darab fogyott.

A cikkből persze kiderül, hogy a britek nem maguknak vagy a gyereknek veszik ilyen hévvel a kecskéket, hanem a harmadik világ rászorulóinak.

Több országos brit jótékonysági szervezet is árul kecskéket – legalábbis papíron – egy ilyen jószág 25 fontba, vagyis körülbelül 10 ezer forintba kerül – a kecskét pedig természetesen a nélkülöző, éhező családok kapják, többek között Eritreában, Kenyában és Szudánban.

Összeállította: Glausius Krisztina (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.