Forrás: Magyar HírlapKettős állampolgárság: új Trianon?

Gyurcsány: Populizmus a népszavazási kezdeményezés és a privatizáció elutasítása – fotó: Németh András PéterLetette tegnap az esküt az új külügyminiszter és a szocialista frakció új képviselője. Napirend előtt a miniszterelnök populizmussal vádolta a Fideszt. Gyurcsány Ferenc tételesen felsorolta, mely vállalatokat akarja privatizálni a kormány, és felszólalt az ellen, hogy a határon túli magyarok is magyar állampolgárságot kapjanak.

Somogyi Ferenc külügyminiszter tegnaptól már kétséget kizáróan Kovács László utódja, bár az továbbra sem biztos, vajon Kovács elfoglalhatja-e majd brüsszeli biztosi posztját. Somogyi előtt esküt tett Alföldi Albert is, aki a szocialista frakcióban Zuschlag János utódja lett. Zuschlag a Terror Háza előtt a zsidó áldozatokra tett megjegyzése miatt mondott le mandátumáról.

Az eskütételek után a kormányfő kért napirend előtt szót, az apropót az európai alkotmány pénteki aláírása adta. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy még ebben az évben a parlament elé terjesztik ratifikálásra az EU-alapszerződést. A kormányfő az Európára leselkedő legnagyobb veszélynek nevezte a populizmust, és ezzel meg is érkezett a belpolitikához. Először is hazafiatlannak és ízléstelennek nevezte az ellenzék Kovács biztosi kinevezése ellen indított kampányát, majd a populista politikára való jobboldali hajlam megnyilvánulásának nevezte a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit.

Gyurcsány egy új Trianonról beszélt, ha az állampolgárság megadása nyomán a határon túli magyarok otthagyják szülőföldjüket.

Sorkatonaság: mindenki egyet akar

Az Országgyűlés szavazott arról, hogy a házszabálytól eltérve tárgyalják a sorkatonai szolgálat megszüntetésérôl szóló, honvédelmi tárgyú határozatok módosítását. A javaslat felhívja a kormányt, hogy a katonai behívást szüntesse meg, és a sorkatonák helyett szerzôdéses katonákat alkalmazzon. Simicskó István (Fidesz) közölte: a Fidesz a vádakkal ellentétben támogatja a sorkatonaság megszüntetését. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vagy nem ismeri a honvédelmi törvény végrehajtási rendeletét, vagy tudatosan félrevezette a közvéleményt – mondta lapunknak Révész Máriusz Fidesz-szóvivô. A jogszabályban az áll, hogy azt a hadkötelest kell sorozásra rendelni, „akinek a sorkatonai szolgálatra történô behívását tervezik”. Mivel a pártok egyetértenek abban, hogy senkinek sem tervezik a behívását, nem igaz a miniszter állítása, amely szerint tízmilliárd forintba kerülne a sorkötelezettség fenntartása – jelentette ki Révész.A másik érve az volt, hogy egyelőre nem vizsgálták meg a népszavazáson egy esetleges igen következményeit a hazai oktatásra, egészségügyre, adórendszerre és a munkaerőpiacra. A Fidesz részéről Németh Zsolt azt mondta, éppen ez a populizmus, „a 13 millió román munkavállalóval való fenyegetőzés tipikus esete”. Az ellenzéki párt elnöksége is arra biztatta a polgárokat, szavazzanak igennel. Az MDF-es Herényi Károly azt hangsúlyozta: az állampolgárságot úgy akarják megadni, hogy az ne rójon terhet a magyar költségvetésre, és ne ösztönözze a szülőföld elhagyását. Nem sokkal később a szocialisták és szabaddemokraták pártelnöke, Hiller István és Kuncze Gábor közösen nyilatkozott: arra biztatják választóikat, hogy szavazzanak nemmel mindkét kérdésre a decemberi népszavazáson. Egy reggeli televízióműsorban Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető is úgy nyilatkozott: inkább a szabad mozgást, a kapcsolattartást és a szülőföldön való boldogulást kell segíteni. Egyébként a kormány szándékai szerint a szülőföldön boldogulás programja lesz a fő téma a tíz nap múlva Budapesten kezdődő Magyar Állandó Értekezleten is.

Visszatérve a Gyurcsány-beszédre, a kormányfő populizmusnak nevezte a további privatizáció teljes körű elutasítását is, hiszen minden egyes vállalatot külön kell megvizsgálni. A kormányfő ezt meg is tette, eszerint

· erdőgazdaságok – maradnak állami kézben,

· Volán-vállalatok – két éven belül biztos nem adják el,

· posta – nem magánosítják

· Szerencsejáték Rt. – átalakítás igen, privatizáció nem,

· Földhitel- és Jelzálogbank – folytatják a privatizálását,

· Antenna Hungária – feltételekkel eladható,

· Mol – a maradék állami 12 százalékot eladják,

· villamos művek – nem privatizálják, ahogy Paksot sem,

· Budapest Airport – függ a Malév sorsától,

· Nemzeti Tankönyvkiadó – eladása már folyamatban

Nem gyarapodott Gyurcsány vagyona

Egy fillérrel sem gyarapodott a miniszterelnök vagyona legutóbbi, márciusban leadott nyilatkozata óta. Gyurcsány Ferenc az üvegzsebtörvény alapján leadott bevallásában mint kormányfő és mint távozó sportminiszter nyilatkozott: mindkettő pontos mása a tavasszal leadott dokumentumoknak. A politikus továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai ingatlan tulajdonosa, és változatlan arányú részesedése van az Altus Rt.-ben, az Aldo Kft.-ben. Rejtély ugyanakkor, milyen formában tartja 81 millió forintot meghaladó éves jövedelmét, a miniszterelnöknek bevallása szerint ugyanis sem értékpapírja, sem takarékbetétje, sem készpénz-megtakarítása nincs: mindössze 1,9 millió forintja a bankban, 700 ezer abból is feleségével közösen.

Csillag István távozó gazdasági miniszter az elmúlt fél évben nem gyarapította, inkább csak „átrendezte” vagyonát. Míg márciusban 52,4 millió forintnyi diszkontkincstárjegye volt, tegnap már csak 35,4 milliónyi, dollármegtakarítása ugyanakkor csaknem tízmillió forinttal nőtt. A meglévőkön túl nem szerzett újabb értékes festményt, és nem mondhat többet magáénak egy 210 négyzetméteres ház harmadánál. Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter egy Honda S2000-sel gazdagodott március óta, ám vélhetően az autóvásárlás járult hozzá pénzintézeti megtakarításainak majd négymilliós megcsappanásához. A régi és az új kormány minisztereinek – megbízásuk folytonossága miatt – nem kellett nyilatkozniuk, Kökény Mihály és Medgyessy Péter pedig azért bújhat ki a kötelezettség alól, mert parlamenti képviselőként mandátumuk még él. Kóka János új gazdasági és Petrétei József igazságügy-miniszter tegnapig még nem nyilatkozott vagyonáról.jh

Sztankóczy András, Perger István

©

Comments are closed.